Verminder het energieverbruik van de vaatwasser door geen onnodig programma's te activeren

door Natasja

15 Januari 2022

Verminder het energieverbruik van de vaatwasser door geen onnodig programma's te activeren
Advertisement

Een vaatwasser is erg handig in huis, vooral als je veel kookt of met veel mensen onder één dak woont. In vergelijking met het alternatief om met de hand af te wassen, bespaart het gebruik van dit toestel over het algemeen op het waterverbruik, hoewel hetzelfde niet kan worden gezegd van de elektriciteit.

Er is echter één functie in de meeste wascycli die eigenlijk niet zo onmisbaar is en er in feite voor zorgt dat de machine langer werkt en extra water en elektriciteit verbruikt, wat vermeden zou kunnen worden: dit is de hete droogcyclus.

Pixabay

Pixabay

De hete droogcyclus is een cyclus waarbij de vaatwasser een luchtstraal met een hoge temperatuur op het vaatwerk aanbrengt om alle restvochtigheid van de afwas te verwijderen. Dit is een manier om de vaat snel te drogen en ervoor te zorgen dat wanneer je het apparaat aan het einde van het gebruik opent, de borden, glazen en pannen perfect droog (en heet!) zijn.

Deze cyclus duurt na het wassen echter ongeveer een half uur langer (soms zelfs maar 15 minuten), wat om verschillende redenen tot extra onnodig energieverbruik leidt. In feite is het vaatwerk al perfect schoon en ontsmet dankzij de temperaturen van het water en de afwasmiddelen die bij het wassen worden gebruikt, en er zijn ook andere manieren om borden en glazen te drogen zonder dat het apparaat voor de laatste cyclus ingeschakeld hoeft te blijven.

  •  Je kunt gebruik maken van de droogoptie "airdry", waarbij lucht op kamertemperatuur wordt gebruikt, zonder dat deze speciaal hoeft te worden verwarmd. Dit is een kenmerk van veel moderne vaatwassers en het lijkt dat het 15% minder energie verbruikt dan heet drogen.
  • Anders kun je, doort spoelglansmiddel te gebruiken om ook zonder de warme droogfase betere resultaten te krijgen, de deur openen zodra het wassen klaar is, zodat de buitenlucht naar binnen kan en de stoom die zich in het apparaat vormt onmiddellijk kan ontsnappen.

Om de kosten van het verbruik wat lager te houden, helpt het zeker om een vaatwasser met een hogere energieklasse (A of B) te gebruiken, die erin slaagt efficiënt te zijn zonder te veel energie te verbruiken, ook bij normale afwascycli. Dit zijn allemaal kleine maatregelen die aan het eind van de maand een groot verschil kunnen maken!

Advertisement