Nooit meer beslagen glas: 5 eenvoudige manieren om condens op spiegels en ramen te voorkomen

door Natasja

13 Januari 2022

Nooit meer beslagen glas: 5 eenvoudige manieren om condens op spiegels en ramen te voorkomen
Advertisement

Wanneer de temperatuur daalt en je in huis de verwarming aanzet, kookt, doucht of een bad neemt, merk je altijd dat zich condens vormt op ramen en spiegels, wat vervolgens vele waterdruppels oplevert die uiteindelijk strepen achterlaten op het glas.

Het is moeilijk om te voorkomen dat deze oppervlakken beslaan, omdat je de thermische schok die dit verschijnsel veroorzaakt niet kunt voorkomen, tenzij je de nieuwste generatie anti-condensspiegels gebruikt, maar je kunt de vorming van condens tot een minimum beperken met behulp van een paar eenvoudige huishoudelijke trucs, zoals de volgende.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Oppervlakte-actieve producten zoals tandpasta, wasmiddel, scheerschuim: deze producten verhinderen dat watermoleculen zich aan het glas hechten. Breng gewoon een zeer lichte film aan op het glas met een zachte, pluisvrije doek en wrijf zachtjes totdat het glas weer doorzichtig en spiegelend wordt. Opgelet: aangezien er toch een onzichtbaar laagje producten op de spiegel achterblijft, is het mogelijk dat je, als er veel vocht in de kamer is, op den duur waterdruppeltjes ziet die met deze producten zijn vermengd; je zult de spiegels dus toch moeten schoonmaken en het proces vrij regelmatig moeten herhalen.
  • Witte azijn: meng het in gelijke delen met water en veeg het glas af met een doek. Je kunt ook een paar druppels zeep toevoegen.
  • Anticondensmiddel voor autoruiten, of autowas: net als in auto's kunnen deze producten ook in huis op ramen worden aangebracht door ze rechtstreeks op het oppervlak te wrijven.
  • Glycerine: dit is een favoriet middel voor badkamerspiegels, niet giftig en gemakkelijk verkrijgbaar in de apotheek. Het wordt altijd gebruikt door een onzichtbaar laagje op de spiegel aan te brengen, zoals bij scheerschuim en dergelijke.

De resultaten variëren naar gelang de omstandigheden in huis wat temperatuur, vochtigheid en ook waterhardheid betreft, zodat sommige methoden doeltreffender kunnen zijn dan andere. In ieder geval is het een goed idee om de ramen van tijd tot tijd te wassen, zodat de oude laag anticondensmiddel wordt verwijderd en telkens wordt vernieuwd. Heb je wel eens een van deze trucs gebruikt?

Advertisement