Je kunt aardappelen en een paar andere huishoudelijke trucs gebruiken om je zilverwerk er weer als nieuw uit te laten zien

door Natasja

13 Januari 2022

Je kunt aardappelen en een paar andere huishoudelijke trucs gebruiken om je zilverwerk er weer als nieuw uit te laten zien
Advertisement

Van bestek tot fotolijstjes: in elk huis kan er zilveren vaatwerk of accessoires zijn, misschien geërfd of cadeau gekregen, maar het kunnen ook moderne voorwerpen zijn met een eigentijds ontwerp die je kunt showen bij belangrijke gelegenheden of die je op een meubelstuk zet om het huis het hele jaar door te versieren.

Maar ook als zilver niet wordt gebruikt, kan het vaak beschadigd en vuil worden, en als het tijd is om het schoon te maken en te poetsen, kan dat gedaan worden met specifieke producten of met zelfgemaakte alternatieven op basis van ingrediënten en stoffen die je gewoonlijk in huis hebtn.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Kookvocht van aardappelen: dit is een van de meest aanbevolen middelen voor bestek, vooral voor vaak gebruikt bestek dat een beetje dof is maar zonder al te veel moeilijk schoon te krijgen kringen. Borstel de schil van de aardappelen en kook ze (zonder zout, dat wel!), daarna kun je ze normaal voor gerechten gebruiken. Gooi het kookwater niet weg: laat het zilverwerk een half uur in water weken, wrijf vervolgens met geschikte doeken over het nog natte oppervlak en poets met een andere doek tot het zilver glanzend is.
  • Tandpasta: kies een traditionele witte pastatandpasta, zonder geldeeltjes of microkorrels, giet een beetje ervan op een microvezel- of flanellen doek (ook stukken van oude lakens!) en wrijf het hele oppervlak met kleine ronddraaiende bewegingen goed schoon. Daarna afspoelen met lauw water en afdrogen met een andere droge doek, deppend in plaats van wrijvend.
  • Baking soda: maak een pasta van twee eetlepels baking soda en genoeg water om een crème te maken die je met microvezeldoekjes of flanellen doeken op het zilverwerk kunt wrijven. Na het bewerken van het gehele oppervlak, afspoelen met lauw water en onmiddellijk drogen.
  • Aluminiumfolie: aluminiumfolie kan zowel met baking soda als met azijn worden gebruikt. Met baking soda moet je een glazen bakplaat of schaal bekleden met folie met de glanzende kant naar boven, de zilverstukken erop leggen, een paar eetlepels baking soda erover strooien en dan kokend water erover gieten (voorzichtig) tot alle stukken bedekt zijn. Laat het 20 minuten weken, haal dan de stukken uit het water, poets ze en droog ze af met een zachte doek. Neem voor de azijn een glazen of aluminium bakplaat, bekleed deze met de glanzende kant van de folie naar boven, en giet er vervolgens één deel azijn en vier delen water in. Breng de vloeistof aan de kook, dompel het zilverwerk er vijf minuten in, spoel het dan grondig af en droog het met een zachte doek.


Heb jij een favoriete methode om zilverwerk te poetsen?

Advertisement