Is de magnetron vies? Je kunt hem gemakkelijk schoonmaken met deze eenvoudige trucs
De magnetron is ongetwijfeld een van de meest vertrouwde bondgenoten in de keuken: hij heeft vele functies en helpt je een heleboel processen te versnellen, van koken tot het opwarmen van voedsel, zonder dat je tijd hoeft te verspillen aan het gasfornuis of de oven aan te doen. Dit leidt vaak tot een vermindering van het energie of gasverbruik. Het betekent dat het vaak en met een verscheidenheid aan voedsel wordt gebruikt, en natuurlijk laten al die bewerkingen met het voedsel erin na verloop van tijd een zichtbaar spoor na. Om nog maar te zwijgen van kleine ongelukjes of wanneer de binnenwanden bedekt raken met spatten van tomatensaus, sauzen en andere voedingsmiddelen.
Vetvlekken en aangekoekt vuil moeten vaak worden verwijderd, anders werkt het apparaat niet zo goed als het zou moeten, en er zijn een paar DIY middelen waarmee dit zonder al te veel moeite kan worden gedaan.
Met citroen:
1. Snij een citroen doormidden, vul een magnetronbestendige kom en pers de citroen erin uit.
2. Leg de uitgeknepen helften ook in water.
3. Start een kookcyclus van 5-10 minuten op hoog vermogen (700 of 900 watt).
4. Open de deur niet aan het einde van de cyclus, en wacht 5 minuten of langer.
5. Open en verwijder voorzichtig de kom, die nog zeer heet kan zijn.
6. Verwijder het draaiplateau en leg hem in de gootsteen.
7. Wrijf met een spons en een geschikte zeep (een magnetronreiniger, maar ook Marseillezeep, zelfs met een beetje azijn of ander citroensap) het losgeweekte vuil weg.
8. Haal een andere doek erover heen om de reiniging te voltooien, spoel af en droog onmiddellijk.
9. Was het draaiplateau op dezelfde manier en plaats hem opnieuw wanneer hij schoon en droog is.
Met witte azijn
De stappen zijn dezelfde, maar je moet de kom vullen met een halve liter water en 60 ml witte azijn.
Met zeep
1. Vul de kom met lauw water en giet er een paar druppels afwasmiddel in. Je zou ook een eetlepel Marseillezeep kunnen gebruiken.
2. Doop een spons erin en en knijp hem uit om schuim in de kom te maken.
3. Was het draaiplateau met dit mengsel.
4. Gebruik altijd een sopje (het water moet lauw of warm zijn) en schrob de binnenwanden van de magnetron, beginnend bij de bovenzijde en afdalend naar de onderzijde. Pas op dat er geen zeep en vuil in de ventilatoren komt.
5. Afspoelen en vervolgens drogen met absorberend papier of droge microvezeldoeken. Of doeken die niet pluizen.
Je kunt ook proberen de kom met zeep en water op dezelfde manier te gebruiken als citroensap en azijn. En je kunt ook een lepeltje of twee baking soda aan de zeep toevoegen.
Met glasreiniger
Sommige mensen gebruiken dit soort product ook om de binnenkant van magnetrons schoon te maken, wanneer deze meestal vervuild zijn met vettige kringen en niet met verkoold voedsel. Het belangrijkste is echter dat deze producten - als ze op ammoniak zijn gebaseerd - nooit met andere reinigingsmiddelen of ingrediënten worden gemengd, en dat de magnetron vóór het koken zeer goed wordt afgespoeld en afgedroogd.
Wat is jouw favoriete methode om de magnetron zonder stress schoon te maken?