Verwijder sterke geuren in de keuken met eenvoudige huismiddeltjes

door Natasja

12 Januari 2022

Verwijder sterke geuren in de keuken met eenvoudige huismiddeltjes
Advertisement

Er zijn gerechten die tijdens het koken onvermijdelijk een zeer sterke geur in de keuken verspreiden, die de kamer of zelfs het hele huis lijkt te doordringen. En soms verdwijnt de geur niet helemaal zelfs als je de afzuigkap aanhoudt of het raam openzet, vooral als je iets hebt gefrituurd of vis of bepaalde vleessoorten hebt gebakken.

Vroeg of laat gaat de geur weg, maar als je er snel vanaf wilt en misschien zelfs de kamer wilt ontgeuren, kun je enkele eenvoudige thuismethoden toepassen, waarvoor je een glas of glazen pot nodig hebt (of ook kleine keramische of glazen schaaltjes) en een paar ingredi├źnten die je gewoonlijk in de keuken bewaart.

Advertisement
Creativo

Creativo

Schillen en schijfjes van citrusvruchten

Een handige methode om te proberen, die even duurt maar dan een zeer aangename geur in de keuken verspreidt, is een klein pannetje te vullen met water en er dan schijfjes en desgewenst alleen schillen van citrusvruchten in te doen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is alles in een pot (of ander glazen of keramische houder) te gieten en dat op het fornuis te zetten, bij voorkeur terwijl het nog heet is, en misschien ook de afzuigkap aan te zetten onmiddellijk nadat je klaar bent met koken. Ook in dit geval kun je de methode nog doeltreffender maken door een paar druppels etherische olie aan het potje toe te voegen, of nog eerder, wanneer het aftreksel op het fornuis staat op te warmen, kun je takjes rozemarijn toevoegen, of een ander specerijen of aromatisch kruid dat je in huis heeft.

Met baking soda

Baking soda kan veel geuren absorberen, dus het kan worden gebruikt terwijl je kookt, door het aan de zijkant van het fornuis te houden, en vervolgens op het fornuis als je klaar bent met koken. Het werkt ook in de oven na het bakken, maar met de deur open. Voor een directer effect is het echter beter om een paar druppels etherische olie in de baking soda te doen, die de kamer lang ontgeurt.

Azijn

Een van de meest bekende en vertrouwde trucs is azijn in lege kook- of steelpannen te gieten, ook als ze nog warm zijn. Aangezien azijn echter nog corrosiever is wanneer het wordt verwarmd, is het het beste om het altijd te verdunnen met een beetje water, dan zal het nog steeds zijn werk doen. De geur van azijn zal binnen korte tijd verdwijnen.

Advertisement