Ontdek de drie basisgewoonten van wie altijd een opgeruimd huis heeft

door Natasja

12 Januari 2022

Ontdek de drie basisgewoonten van wie altijd een opgeruimd huis heeft
Advertisement

Iedereen waardeert wel een kamer die schoon is, lekker ruikt en waar alles op de juiste plaats staat: het is prettig om deze kamers binnen te gaan, maar ook om erin te leven en te werken. Het is jammer dat het niet altijd zo gemakkelijk is om een dergelijke orde in huis te handhaven, vooral wanneer je overbelast bent door een veeleisend werkschema, waar je misschien ook nog eens elke dag veel verschillende huishoudelijke taken en verplichtingen aan moet toevoegen.

Er zijn echter mensen die weten hoe ze dit alles moeten aanpakken, en zij slagen daar meestal in door bepaalde dagelijkse gewoonten aan te nemen die helpen om de chaos op afstand te houden.

Advertisement
rawpixel.com

rawpixel.com

De dagelijkse routine voor een snellere reiniging

Het is waar dat sommige schoonmaakwerkzaamheden tot het weekend kunnen worden uitgesteld, maar soms neemt het aantal dingen die je moet doen zo sterk toe dat een hele dag verloren gaat die eigenlijk aan het werk in huis zou moeten worden besteed. Het is dus beter een reeks kleinere taken niet te laten opstapelen.

  • Ruim na elke maaltijd op
  • Breng onmiddellijk alle voorwerpen terug naar de kamer waar ze vandaan komen (zoals lege borden van een diner dat op de bank werd genuttigd, of keukengerei dat in sommige kamers werd gebruikt en dat weer terug moet in de respectievelijke laden, enz.)
  • Ga niet naar bed als er een stapel afwas in de spoelbak staat
  • Stofzuig of dweil een vloer snel elke dag, kies eventueel elke dag van de week een andere kamer
  • Ruim aanrechten op na het bereiden van gerechten

En dan zijn er ook nog ruimtes die als "onaantastbaar" moeten worden bestempeld: niemand mag dingen op de tafel in de woonkamer zetten, of op de trap, enzovoort.

Beheer van de post

Je merkt het niet altijd, maar de snelheid waarmee stapels enveloppen, catalogi en allerlei documenten in de brievenbus komen, is indrukwekkend. Het is dus raadzaam om een postpunt bij de ingang te creëren: het kunnen laden in een kast in de hal zijn, zakken of prikborden die aan de muur hangen, manden die op een aantal planken geplaatst zijn.... Er zijn heel veel ideeën, en het helpt heel goed om de dingen die je wilt houden te scheiden van de dingen die meteen de prullenbak in gaan.

Vuile kleding en kleding dat nog gedragen kan worden efficiënt beheren

Een goed georganiseerd huis heeft altijd een goed systeem voor het beheer van de was. Je hebt niet per se een aparte kamer nodig, maar het is zeker belangrijk om verschillende manden te hebben om onderscheid te maken tussen de soorten wasgoed, zodat je niet overal enorme bergen wasgoed opgestapelt als je op zoek bent naar kleren die gewassen moeten worden.

En wat te doen met kleren die je gedragen hebt maar nog niet vuil zijn? Plaats in plaats van de spreekwoordelijke stoel zoveel mogelijk haken, planken of eventueel ook kleerhangers van het type "stender", die met metalen stangen en wieltjes die vroeger in winkels werden gebruikt en nu in veel inloopkasten te vinden zijn. Soms hebben ze ook een plank om opgevouwen kleren en schoenen op te bergen, klaar om te pakken wanneer je ze nodig hebt, zonder de kledingkast te moeten openen of te moeten rommelen in een stapel kleren die overal opgestapeld liggen.

Wat zijn jouw trucjes om je huis opgeruimd te houden?

Advertisement