Zitten er vlekken op het tafelkleed? Je kunt hem weer als nieuw maken met een oud grootmoeders middeltje

door Natasja

16 Januari 2022

Zitten er vlekken op het tafelkleed? Je kunt hem weer als nieuw maken met een oud grootmoeders middeltje
Advertisement

Het is onvermijdelijk dat tijdens elke maaltijd de tafelkleden die de tafels beschermen, bevuild raken met sporen van voedsel, wijn of andere dranken. Bij witte tafelkleden van katoen of andere niet al te kwetsbare stoffen is soms een klein beetje bleek voldoende om de vlekken te verwijderen, maar bij kostbaarder stoffen of gekleurde tafelkleden mag je zeker niet het risico lopen dat de stof onherstelbaar verkleurt met bleekwater.

In deze gevallen kan dus een alternatief en traditioneel middel worden gebruikt, zoals die welke onze grootmoeders gebruikten, op basis van Marseillezeep en baking soda, twee stoffen die altijd van pas komen bij huishoudelijke klusjes.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Benodigde ingrediënten:

  • Een stuk Marseillezeep (supermarktzeep is ook goed, maar puur natuur is het beste)
  • 2 liter warm water
  • 60 gram keukenzout (grof zout is prima)
  • 60 gram baking soda

Hoe gaat je te werk:

    1. Vul een teil met zeer warm water
    2. Giet het zout en de baking soda erbij en laat ze oplossen
    3. Doop intussen de Marseillezeep in het water en wrijf hem onmiddellijk op de te behandelen vlekken. Indien nodig, kun je ook een tandenborstel gebruiken
    4. Laat het tafelkleed minstens 4 uur in het water weken (je kan ook die tijd verdubbelen!)
    5. Wring het een beetje uit en was het in de wasmachine, die dankzij de zojuist uitgevoerde behandeling delicater kan zijn, dus een wasprogramma op 40° met 600 of 800 toeren van het centrifugeprogramma zal prima zijn, om minder agressief te zijn voor de stoffen.

Als de vlekken veroorzaakt zijn door vlees, vis of groenten, kun je ook proberen waterstofperoxide (3%) te gebruiken als voorbehandeling, door het op de vlek te gieten, deze met een tandenborstel te schrobben en 10 minuten te laten inwerken voordat je verder gaat met de gebruikelijke wasbehandeling.

Je kunt ook citroenzuur gebruiken bij het wassen: deze natuurlijke stof werkt als bleekmiddel, en je kunt een paar eetlepels rechtstreeks in de wastrommel doen. Je zou ook 3 eetlepels citroenzuur kunnen toevoegen aan het water in de teil waarin je je tafelkleed laat weken na het inwrijven met de Marseillezeep!

Heb je deze methoden wel eens gebruikt?

Advertisement