Hoe kun je de slaapkamer warm houden en energie besparen?

door Natasja

11 Januari 2022

Hoe kun je de slaapkamer warm houden en energie besparen?
Advertisement

Als het buiten koud is, gaat er niets boven een warm en gezellig huis, en dit geldt vooral voor de slaapkamer. Aangezien je heel veel tijd in deze ruimte doorbrengt zonder voortdurend in beweging te zijn zoals in andere ruimten waar je je dagelijkse activiteiten verricht, wordt het, wanneer de temperatuur te laag is en niet de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen, een zeer oncomfortabele plaats om te slapen, zozeer zelfs dat je er niet meer lekker slaapt.

Het is echter mogelijk om de ruimte op de ideale temperatuur te houden zonder de radiatoren voortdurend aan te moeten laten en zo te besparen op het verbruik.

Advertisement
sk/Flickr

sk/Flickr

  • De ideale temperatuur om comfortabel te slapen ligt tussen 16 en 19,5 graden. Het is dus niet nodig de thermostaat te hoog te zetten en deze temperaturen te overschrijden, vooral niet als je voorzorgsmaatregelen neemt zoals die hieronder zijn beschreven.
  • Houd de luiken overdag open om licht binnen te laten, maar sluit ze zodra het donker wordt om meer warmte vast te houden.
  • Gordijnen helpen ook om de warmte in de kamer te houden, dus houd ze alleen 's nachts dicht.
  • Pas echter op dat de gordijnen en meubelen de radiatoren niet bedekken. Dit zou een onnodige verspilling van energie zijn.
  • Maak er een gewoonte van de radiatoren regelmatig te ledigen om de luchtbellen te verwijderen die het verwarmingssysteem minder efficiënt maken. Wanneer je geborrel in de radiatoren hoort of bonkende geluiden in de leidingen, betekent dit meestal dat er luchtbellen in zitten.
  • Het is heel belangrijk dat de ramen geïsoleerd zijn: als je moderne, efficiënte ramen met dubbele beglazing hebt, kun je weinig anders doen dan controleren op tocht. Maar als de ramen dunner en ouder zijn, kun je verschillende dingen doen. Er bestaan kits om een soort dubbele beglazing te maken met plastic platen, waarbij de isolerende panelen rechtstreeks op het raamkozijn worden bevestigd; of er is een minder esthetische maar zeer doeltreffende remedie, die erin bestaat noppenfolie (het plastic met luchtkussentjes dat in verpakkingen wordt gebruikt) op het raamkozijn te plakken. Spuit gewoon een beetje water op het glas en spreid de noppenfolie erover uit, die blijft plakken als een zuignap.
  • Houd deuren 's nachts gesloten.
  • Gebruik grote vloerkleden die de hele ruimte onder en rond het bed bedekken.
  • Gebruik zware dekens, of leg dekens aan het voeteneind van het bed klaar om te gebruiken als je het 's nachts koud hebt.
  • Kies voor een pyjama en eventueel ook voor dikke sokken: die zien er misschien minder leuk uit, maar maken soms te veel dekens overbodig!

Dit zijn eenvoudige trucs, maar door al deze maatregelen te nemen kun je het verbruik van de verwarming in de slaapkamer aanzienlijk verminderen.

 

 

Advertisement