Leg takjes rozemarijn in water om gratis nieuwe planten te kweken

door Natasja

09 Januari 2022

Leg takjes rozemarijn in water om gratis nieuwe planten te kweken
Advertisement

Rozemarijn is een van de beroemdste aromatische planten ter wereld, gebruikt om vele verschillende gerechten op smaak te brengen, maar ook om zijn balsamische geur en vele heilzame eigenschappen. Robuust en krachtig, gemakkelijk te telen en zeer geliefd bij bijen en bestuivende insecten, reden te meer om hem in de tuinen en op balkons te houden. Hij kan ook binnenshuis worden gekweekt, waar hij misschien iets meer aandacht vraagt wat water geven en snoeien betreft, zodat hij goed groeit en vervolgens zijn groei binnen de perken te houden.

Door zijn kracht is het ook een zeer gemakkelijke plant om te vermeerderen: dit kan met zeer weinig moeite door stekken, d.w.z. eenvoudig kleine takken af te snijden en ze te laten wortelen.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Eerst knip je de takjes met een schone, gesteriliseerde schaar (jekunt alcohol of ook een aansteker gebruiken): je hebt niet meer dan 10 tot 20 cm nodig, en je moet twee knipjes maken. Eén horizontale snede op de plant, zodat het snijgedeelte klein is en onmiddellijk geneest, en vervolgens één schuine snede op het uiteinde van het takje in de hand, zodat het aan de lucht blootgestelde binnenste gedeelte groter is.

Verwijder daarna de kleine blaadjes van het onderste derde (of zelfs de helft) van het takje: alleen het topje moet overblijven.

Advertisement

Pak een schoon, doorzichtig glas of potje, vul het met water en doe de takjes erin. Zorg ervoor dat het gedeelte onder water vrij is van bladeren en dat de bladeren die je niet hebt afgesneden, niet door het water worden geraakt. Ze zouden dan kunnen rotten en het water bederven.

Zet de pot op een lichte plaats in huis, zoals een vensterbank, maar vermijd het plaatsen van de plant in direct zonlicht op warme plaatsen of in warme perioden.

Vergeet vooral niet het water ongeveer om de 3 dagen te verversen: zodra het een beetje troebel lijkt, moet het worden ververst. En als je daarbij merkt dat de takjes bedekt zijn met een donkere of slijmerige substantie, verwijder die dan voorzichtig met een papieren doekje, zonder de wortels te beschadigen.

Het duurt meestal 10 dagen voordat je wortels uit de bodem ziet komen, en binnen ongeveer 30 dagen moeten er heel veel wortels zijn, soms ook in elkaar verstrengeld. Wanneer de wortels meer dan ongeveer 5 cm lang zijn, kun je denken aan het verpotten van de takjes.

Je kunt een aardewerken pot nemen (hij hoeft niet groot te zijn, ook een diameter van 15 cm is voldoende), een laag van een paar vingers geëxpandeerde klei maken en de rest vullen met universele potgrond van goede kwaliteit. Steek de stekken erin, zorg ervoor dat je de wortels niet beschadigt, geef ze water en laat de stekken de grond goed overnemen. Binnen een paar maanden kun je al een mooie groei waarnemen.

Een iets minder glamoureuze, maar zeker snellere methode is om de stekjes niet in water te zetten: nadat je de verse rozemarijntakjes hebt geknipt zoals hierboven aangegeven, kun je ze rechtstreeks in de potjes zetten, regelmatig water geven zodat de grond de eerste weken niet te lang droog blijft, en ze vervolgens uitdunnen wanneer het kiemplantje begint te groeien.

Om de kans op succes met deze methode te vergroten, kun je een zakje poedervormig wortelhormoon gebruiken: deze zijn gemakkelijk te koop, en je hoeft alleen maar het afgesneden uiteinde van de stek erin te dopen, nadat je het even in water hebt laten weken, het vervolgens in de grond te steken en te werk te gaan zoals hierboven beschreven.

Zonder geld te geven (of eventueel alleen voor de hormoon) kun je een heleboel rozemarijnplanten krijgen, die niet alleen nuttig zijn in de keuken, maar ook bijzonder mooie struiken worden in de tuin, en sommige mensen gebruiken ze zelfs als heggen!

Advertisement