Laat de vloerkleden er weer als nieuw uitzien met enkele eenvoudige schoonmaaktrucs

door Natasja

09 Januari 2022

Laat de vloerkleden er weer als nieuw uitzien met enkele eenvoudige schoonmaaktrucs
Advertisement

Vloerkleden behoren tot de meest geliefde inrichtingsaccessoires ooit, en worden al ontelbare eeuwen in alle delen van de wereld gebruikt. Naast de verfraaiing van een kamer helpen ze om het in de winter warmer te houden, maar ook om de vloeren van het huis te beschermen, vooral in sommige kamers. Ze zijn echter, net als vloerbedekking, ook een vergaarbak van vuil en bacteriën, en daarom is het goed om ze voortdurend schoon te maken en te onderhouden.

Voor grotere, kostbaardere vloerkleden is het altijd raadzaam professionals met de juiste apparatuur in te schakelen, maar in andere gevallen en als het om kleine vlekken gaat, kun je een aantal populaire DIY oplossingen proberen.

Advertisement
  • Scheerschuim: dit is een ongebruikelijk middel, maar online zeer populair. Het werkt het best op pas ontstane vlekken, en bestaat uit rechtstreeks een beetje scheerschuim op de vlek spuiten na het deppen met een vochtige spons, waarna het schuim met een tandenborstel wordt uitgesmeerd zonder te wrijven. Gebruik alleen gewone, traditionele, geheel witte scheerschuim, geen gels of kleurstoffen. Probeer het middel in ieder geval uit op een onopvallend deel van het tapijt om er zeker van te zijn dat het niet beschadigt. 15 minuten laten inwerken en vervolgens verwijderen door deppen met een nat sponsje, dat telkens moet worden gereinigd. Tot slot deppen met handdoeken om zoveel mogelijk vocht te absorberen.
  • Baking soda: giet een eetlepel baking soda en twee eetlepels azijn over de vlek. De reactie tussen de twee zal het vuil oplossen, maar je moet altijd de juiste verhoudingen aanhouden, en zodra ze klaar zijn met reageren en schuim hebben gevormd, kun je het wegvegen met een schone doek. Dit middel werkt het beste bij niet-vette vlekken.

 

Advertisement

Vloerkleden wassen: als je wilt proberen het vloerkleed te wassen (altijd na een test), kun je zeep en water gebruiken.

    1. Verdun een paar eetlepels waszeep (of Marseillezeep) voor elke 2 liter water, en als je wilt kun je een paar druppels ontsmettingsmiddel toevoegen.
    2. Wrijf met een borstel het zeepwater in het vloerkleed.
    3. Goed afspoelen. Je kunt een waterslang gebruiken of ook de kleine kleedjes in een teil of het bad doen.
    4. Week ze vóór de laatste spoeling in een beetje witte azijn om eventuele zeepresten tussen de vezels te verwijderen.
    5. Wikkel en rol ze op in oude, dikke handdoeken en druk ze aan zodat al het water eruit komt en door de handdoek wordt geabsorbeerd.
    5. Hang ze te drogen op een warme, luchtige plaats.

Advertisement