Roest op metalen voorwerpen? We bevelen 3 snelle en eenvoudige methoden aan om roest te verwijderen

door Natasja

10 Januari 2022

Roest op metalen voorwerpen? We bevelen 3 snelle en eenvoudige methoden aan om roest te verwijderen
Advertisement

Soms gebeurt het dat je ijzeren voorwerpen voor een lange tijd opbergt en ze na een tijdje pas weer pakt om te gebruiken. Als je geluk hebt en ze goed zijn bewaard, zullen ze geen tekenen van veroudering vertonen. Als het metaal daarentegen in contact is gekomen met vocht of water, wacht je een onaangename verrassing: roest!

Of het nu gaat om een gewoon stuk gereedschap, een oude fiets of een aandenken aan grootouders en overgrootouders, als je het voorwerp in kwestie niet wilt weggooien, is de enige manier die lelijke laag te verwijderen. Hoe kun je dit doen? Laten we eens kijken naar 3 snelle en eenvoudige manieren om het te verwijderen. Heb je azijn, citroen, baking soda en aardappelen in huis? Geweldig, je bent al op de goede weg! Dit zijn de ingrediënten die nodig zijn voor de drie oplossingen die we aanbevelen voor roest.

Advertisement
Creativo

Creativo

1. Witte wijnazijn

De azijnmethode is de eenvoudigste van allemaal. Alles wat je nodig hebt is een goede hoeveelheid product en een teil. Dompel het roestige voorwerp in de teil met de azijn en laat het gedurende ten minste 30 minuten staan. Zodra deze tijd verstreken is, neem het eruit en schrob het oppervlak met een oude tandenborstel. Als je besluit een aluminium schuursponsje te gebruiken, zorg er dan voor dat het sterk is en geen krassen maakt. Daarna afspoelen met zoet water. Als het voorwerp te groot is om te laten weken, kan azijn rechtstreeks op het oppervlak worden gespoten.

2. Baking soda en aardappelen

Als je geen azijn in huis hebt, maak je geen zorgen, er is een alternatief middel. Aardappelen en baking soda zijn net zo nuttig tegen roest. Neem een aardappel en snij hem doormidden. Bestrooi een van de helften met baking soda en wrijf het in het roestige deel van het voorwerp. Het contact met het zuur van de aardappel zal de roest van het oppervlak verwijderen. Als alternatief voor baking soda, kun je gewoon keukenzout gebruiken. Nadat je de roest een tijdje hebt afgewreven, was het voorwerp grondig en berg het op een droge plaats op, uit de buurt van water en vocht.

Advertisement
Creativo

Creativo

3. Citroensap

Maak in dit geval een pasta met citroensap en baking soda. Ook dit laatste ingrediënt kun je vervangen door zout of borax. Welke je ook kiest, breng de pasta aan op het door roest aangetaste oppervlak en laat het ten minste 30 minuten inwerken. Als de roest hardnekkig is, zal de pasta langer moeten inwerken om een goed resultaat te bereiken.

Zorg er altijd voor dat het mengsel van citroen en baking soda niet te droog wordt. Sproei in dit geval een beetje water om het vochtig te maken. Borstel vervolgens het oppervlak en verwijder eventuele resten onder stromend water. Het voorwerp zal zo goed als nieuw zijn en klaar voor gebruik. Denk er bij elk van deze methoden aan dat als de roest niet onmiddellijk verdwijnt, je de procedure verschillende keren kunt herhalen om het definitief te verwijderen.

Kende je deze trucs al? Heb je ze geprobeerd en werkte het? Vertel het ons in de reacties!

Advertisement