5 snelle en eenvoudige manieren om het strijkijzer schoon te maken zodat het weer als nieuw wordt

door Natasja

10 Januari 2022

5 snelle en eenvoudige manieren om het strijkijzer schoon te maken zodat het weer als nieuw wordt
Advertisement

Haast iedereen heeft wel een strijkijzer staan thuis en het kan gebeuren dat er vlekken op de strijkzool komen of dat kalkresten zich ophopen.
Wat moet je in zo'n geval doen?

Er zijn zeker specifieke middelen, maar voor wie geen chemische middelen wil gebruiken, zijn hier enkele goede tips om je strijkijzer een nieuw leven te geven. Hier zijn 5 DIY methoden die je kunnen helpen zonder al te veel geld uit te geven en met weinig moeite. Klaar om ze te ontdekken en eventueel uit te proberen om je strijkijzer weer als nieuw er uit te laten zien?

Advertisement
Creativo

Creativo

1. Witte wijnazijn is altijd een goede bondgenoot.
Dat klopt, dit product is perfect zowel in de keuken als voor het reinigen van je strijkijzer. Neem gewoon een oude handdoek en dompel die in azijn. Leg de strijkzool op de handdoek en laat hem 30 minuten werken. Zodra deze tijd verstreken is, veeg het af met een vochtige doek en het strijkijzer is weer zo goed als nieuw.
Azijn kan ook worden gebruikt om de gaten schoon te maken. In dit geval zijn er twee manieren:

  •     Doop een wattenstaafje in de azijn en maak de afzonderlijke stoomgaatjes voorzichtig schoon, zodat kalkaanslag en opgehoopt vuil niet op de kleding terechtkomen.
  • Als alternatief kun je ook water en azijn combineren en dit in het reservoir van je strijkijzer gieten. Strijk dan een oud kledingstuk, zodat de hitte en de stoom je kunnen helpen alle resten te verwijderen.

2. Baking soda
Een van de vele toepassingen van baking soda is om het strijkijzer te doen glanzen. Maak een pasta van water en baking soda en gebruik een doek om het oppervlak van het strijkijzer te bedekken. Laat enkele ogenblikken staan en verwijder met een schone doek. Als er resten baking soda in de stoomgaatjes blijven steken, kun je altijd wattenstaafjes gebruiken zoals hierboven beschreven.

Advertisement
Creativo

Creativo

3. Heb je nagellakremover in huis? Gebruik het voor je strijkijzer.
Je zult het niet alleen nodig hebben om nagellak te verwijderen, maar ook voor je strijkijzer. Het enige wat je hoeft te doen is een doordrenkt watje te nemen en het over het verwarmde strijkijzer te wrijven. Gebruik handschoenen die je beschermen tegen de warmte. Spoel altijd af met water, bij voorkeur gedestilleerd water.

4. Zout en krantenpapier.
Precies! Deze twee elementen kunnen je echt helpen je strijkijzer te vernieuwen. Leg het krantenpapier op een oppervlak, bestrooi het met zout en begin met ronddraaiende bewegingen te strijken. Je zult zien dat je strijkijzer langzamerhand brandschoon zal worden.

5. Paracetamoltablet
Ja, inderdaad. Neem er een en ga er, met het strijkijzer heet, mee over de ijzeren plaat. Wanneer het tablet oplost, begint het te werken en zal het het strijkijzer snel en gemakkelijk doen glanzen. Pas altijd op dat je je niet verbrandt!

Dit waren enkele tips om je strijkijzer schoon te maken en vervelende vlekken op je kleren te vermijden.
Kende je ze al? Waren ze nuttig? Laat het ons weten in de reacties!

Advertisement