Citroenzuur in huis: ontdek de vele goede redenen om altijd een voorraad in huis te hebben

door Natasja

28 Januari 2022

Citroenzuur in huis: ontdek de vele goede redenen om altijd een voorraad in huis te hebben
Advertisement

Citroenzuur is een van de beste natuurlijke alternatieven voor doeltreffende schoonmaakmiddelen, die ook gemakkelijk thuis kunnen worden bereid. Het is een wit poeder, gemaakt van kristallen van een natuurlijk zuur afkomstig van fruit, en kan gemakkelijk in de winkels worden gevonden, ook online.

Citroenzuur doodt veel verschillende soorten bacteriën, schimmels en zwammen, en wordt daarom ook gebruikt als bestanddeel van producten voor ontsmetten, ontvetten en desinfecteren. Het is de moeite waard om een verpakking in de kast te bewaren, zoals je ook doet met veel andere veelgebruikte schoonmaakmiddelen. Ontdek hieronder hoe je het kunt gebruiken bij de huishoudelijke taken.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Voor ontkalking: als je koffiezetapparaten of andere apparaten hebt die ontkalkt moeten worden, kun je een oplossing van 2 eetlepels citroenzuur in 1 liter lauw water gebruiken. Laat het goed oplossen en gebruik dit product vervolgens als ontkalker volgens de gebruiksaanwijzing van het apparaat.
  • Als desinfecterend schoonmaakmiddel voor het sanitair: 2 ½ theelepels citroenzuur opgelost in 250 ml water vormen een desinfecterende oplossing, die ten minste 15 minuten (bij voorkeur een uur) op de oppervlakken moet worden gelaten, alvorens met een borstel te schrobben en vervolgens af te spoelen.
  • Als alternatief voor bleekmiddel is het natuurlijker en zachter. Het heeft niet het onmiddellijke effect van bleekmiddel, misschien op de was of bij het schoonmaken van oppervlakken, maar bij constant gebruik werkt het goed en heeft het niet dezelfde impact op het milieu of evenveel gezondheidsrisico's.
  • Maak een oplossing van een halve liter water en twee volle eetlepels citroenzuur: je kunt het gebruiken om de oven schoon te maken, door een bakplaat te vullen en deze gedurende 30-60 minuten op 220 graden te laten koken, vervolgens uit te zetten, te laten afkoelen en het losgeweekte vuil eraf te wrijven; zeep uit douches en baden te ontvetten; voor het reinigen van tapijten, door de oplossing op te spuiten en te laten inwerken alvorens voorzichtig te deppen of te schrobben met borstels met zachte haren; voor het reinigen van glas, eventueel met toevoeging van wat gedenatureerde alcohol (ongeveer 100 ml); en als ontvetter voor badkamer- en keukenoppervlakken.
  • Voor badkamer- of keukentegels: voeg een paar druppels afwasmiddel toe aan de bovenstaande oplossing, spuit op de tegels en je zult zien dat het gaat schuimen. Laat het 10 minuten inwerken zodat kalkaanslag en vuil oplossen en spoel het vervolgens af met een spons of zachte doek.
Advertisement