DIY wasverzachter: ontdek hoe je een makkelijke, geurige wasverzachter maakt met gewone ingrediënten

door Natasja

09 Januari 2022

DIY wasverzachter: ontdek hoe je een makkelijke, geurige wasverzachter maakt met gewone ingrediënten
Advertisement

Elke week moet je verschillende ladingen was doen, en afhankelijk van het soort kleding dat je in de wasmachine stopt, kun je ook verschillende wasmiddelen gebruiken. Een product dat nooit mag ontbreken is een wasverzachter, voor zachte, geurige stoffen die aangenaam zijn om aan te raken of te dragen. Deze categorie producten wordt echter vaak beschouwd als een van de meest schadelijke voor het ecosysteem, zodat er veel ideeën zijn voor DIY alternatieven op basis van gewone ingrediënten die minder schadelijk zijn voor het milieu.

Hieronder stellen we een zelfgemaakte wasverzachter voor die je kunt gebruiken voor je was, met azijn en etherische oliën.

Advertisement
Creativo

Creativo

Benodigde ingrediënten:

  • 600 ml witte appelazijn
  • 400 ml water (bij voorkeur gedestilleerd)
  • 15-20 druppels etherische olie 

De procedure is eenvoudig: je moet dit mengsel in een pot of glazen fles bereiden, het goed mengen en schudden voordat je het (in doses die vergelijkbaar zijn met die welke je gewoonlijk gebruikt met de gebruikelijke wasverzachters) in het wasmiddelbakje giet vóór het wassen.

Het gebruik van azijn voor de was helpt kleding zachter te maken, omdat het de resten oplost die vaak door wasmiddelen in de vezels van de stof worden achtergelaten. Omdat de zuurgraad van azijn de alkalische bestanddelen van veel industriële middelen oplost, kan het bovendien de laag verwijderen die kleuren minder helder maakt. Je mag echter niet vergeten dat een te vaak of te weinig verdund gebruik van azijn in de wasmachine (en in de afwasmachine) ook schade kan toebrengen aan de afdichtingen en rubberen onderdelen van deze apparaten, die dus moeten worden gecontroleerd en vervangen. Daarom is het raadzaam om alleen af en toe azijnoplossingen te gebruiken, die ook helpen om kalkaanslag op te lossen.

Een alternatief voor azijn als wasverzachter is citroenzuur. Citroenzuur kan water ook minder hard maken en zo kalkaanslag tegengaan, en het vermindert ook de alkali in wasmiddelen, waardoor het een uitstekend additief is om wasgoed zachter te maken. Los het op in warm water (50 gram in een halve liter water, maar je kunt de hoeveelheid vergroten door de verhouding 1 op 10 aan te houden) en giet het in het wasmiddelbakje op het moment van het wassen.

Advertisement