De geur van gefrituurd voedsel in huis? Verwijder het met een paar simpele middelen

door Natasja

05 Januari 2022

De geur van gefrituurd voedsel in huis? Verwijder het met een paar simpele middelen
Advertisement

Er zijn gerechten die heel lekker zijn om te eten, maar vervolgens een onaangename geur verspreiden door de hele keuken en soms ook in de rest van het huis. Vis, maar ook bepaalde vleessoorten, vooral wanneer ze gefrituurd zijn, produceren een geur die moeilijk te verwijderen is.

Om je te helpen de lucht te ontdoen van ongewenste geuren, kun je een paar huishoudelijke methodes en trucs toepassen om het hele proces te versnellen, zodat je kunt genieten van je favoriete gerechten zonder steeds te bedenken hoe lang je de geur nog in huis zult ruiken. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Het eerste en meest intuïtieve is om tijdens het koken al maatregelen te nemen door de afzuigkap boven het fornuis aan te doen. En als je toevallig het gevoel hebt dat het niet werkt, dan is het tijd om het te controleren en grondig schoon te maken, zodat het altijd klaar en efficiënt is. Rookbestendige deksels voor steel- en kookpannen helpen ook veel, omdat daardoor minder stoom/rook kan ontsnappen uit de kleine gaatjes in het oppervlak.

De ruimte moet onmiddellijk na het koken worden geventileerd, ook als het buiten een beetje fris is: een zachte luchtstroom helpt echt om onaangename geuren in de keuken te verdrijven, en je merkt het verschil al na een paar minuten.

Wat betreft huismiddelen om te ontgeuren:

  • Azijn: als je in een steel- of kookpan hebt gekookt, en ze zijn nog heet (maar niet kokend), kun je de onaangename geur onmiddellijk na het legen van de pan smoren door er rechtstreeks witte azijn (ook verdund met een halve hoeveelheid water) in te gieten. Het zal eerst een zure geur verspreiden, maar binnen een paar minuten zal deze samen met de geur van het bakken verdwijnen. Je kunt dit middel ook in de oven of magnetron gebruiken, door er een kommetje azijn in te doen terwijl ze nog heet zijn (in het geval van de magnetron kun je een kookcyclus op hoog vermogen gedurende 30 seconden starten), waarbij je de magnetron goed gesloten houdt. Het helpt ook om wat vuil op de wanden los te maken, voor het geval je meteen wilt beginnen met schoonmaken. Je kunt ook citroensap gebruiken, dat is iets milder.
  • Als je daarentegen de geur na een tijdje wilt aanpakken, kun je een pan water op het fornuis zetten, deze aan de kook brengen en vervolgens aromatische kruiden of specerijen, maar ook citrusschillen, toevoegen en op een laag vuurtje laten sudderen totdat het water met hun geuren is doordrenkt en je ze met de warmte in de kamer kunt verspreiden.
  • Wanneer je na een dag koken hebt opgeruimd en je hebt het gevoel dat er nog steeds een onaangename geur in de lucht hangt, help jezelf dan met baking soda en etherische oliën: neem een kommetje (of ook het deksel van een potje), doe er een of twee eetlepels baking soda in en giet er vervolgens 3 of 5 druppels etherische olie in. Plaats een of meer van deze potjes in de keuken en je zult ruiken hoe de geur van de etherische oliën zich geleidelijk verspreidt.

Advertisement