Badmatten: ontdek hoe je ze op de beste manier kunt schoonmaken om ze zo mooi mogelijk te houden

door Natasja

04 Januari 2022

Badmatten: ontdek hoe je ze op de beste manier kunt schoonmaken om ze zo mooi mogelijk te houden
Advertisement

Badmatten behoren tot de voorwerpen die je elke dag gebruikt, maar misschien vergeet zo vaak mogelijk schoon te maken. Als je er aan denkt ze weg te halen als je ze niet nodig hebt om in en uit het bad of de douche te stappen, en er vooral op let alleen met je blote voeten er op te gaan staan, kun je ze langer schoon houden, maar ook dan moet je niet te lang wachten met wassen.

Wanneer je ze weer zo goed als nieuw wilt maken, en misschien zelfs ontsmetten, kun je je toevlucht nemen tot enkele nuttige methoden, zoals die welke wij hieronder vermelden.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Voor een snelle reiniging: als de mat niet heel erg vies is, kun je hem ook met een DIY spray meteen proberen schoon te maken. In ieder geval moet je hem altijd goed uitkloppen voordat je hem schoonmaakt, en het is zelfs beter om ook de mat te stofzuigen als je bezig bent de hele badkamer schoon te maken. Dan kun je een product gebruiken op basis van: 100 ml azijn en 200 ml water, meng ze goed in de sprayflacon en spuit het erop. Als je de mat gewoonlijk alleen opgevouwen en gebruiksklaar bewaart voor wanneer je hem na een douche of bad moet gebruiken, kun je het grondig wassen met deze techniek uitstellen. Spuit het product op de mat en laat het 10 minuten intrekken. Veeg de mat vervolgens af met een doek en laat het drogen.
  • Voor bijzondere vlekken: als de mat wit is en je de stof niet wilt beschadigen, is niets zo doeltreffend als bleekmiddel, giet een kleine hoeveelheid alleen op de vlek (draag handschoenen en bescherm de luchtwegen, het is ook beter om de ruimte te ventileren), laat het inwerken en daarna kun je de mat met de hand of in de wasmachine wassen, afhankelijk van wat je verkiest. Anders kun je ook bleekmiddel proberen dat geschikt is voor gekleurde stoffen. Is de mat echter gemaakt van andere materialen dan katoen of slijtvaste stoffen, probeer dan een pasta van baking soda en water, die je met een tandenborstel in de vlek kunt wrijven en vervolgens met een doek kunt wegvegen, of ga verder met een normale wasbeurt. Je kunt de mat ook voorbehandelen met een paar druppels afwasmiddel of Marseillezeep (ook door een klontje zeep rechtstreeks op de pas bevochtigde mat te wrijven).
  • In de wasmachine: lees de instructies zorgvuldig om te weten te komen of je de mat in de wasmachine kunt wassen en op welke temperatuur. Als het niet van delicate materialen is gemaakt, kun je een glas azijn aan de was toevoegen (in de trommel of het wasmiddelbakje). Als alternatief kun je een paar eetlepels citroenzuur gebruiken, dat zal iets milder zijn.
  • Met de hand: vul een teil met heet water en giet er een glas witte azijn en een beetje afwasmiddel in. Roer goed, doe het matje erin (denk eraan dat ze altijd moeten worden geklopt of gestofzuigd voordat ze worden gewassen) en laat het een half uur weken. Schrob de mat goed, verwijder overtollig water en spoel grondig na.

Hoe vaak moeten ze schoongemaakt worden? Je merkt het pas als je ziet dat ze hun kleur hebben verloren en er duidelijke vuilvlekken zijn, maar om een routine op te bouwen moet je ten minste één wasbeurt om de veertien dagen overwegen of vaker als veel mensen in de badkamer komen!

Advertisement