Wil je de ramen opnieuw verven? Zoek uit hoe je dat het beste kunt doen voor een professioneel resultaat

door Natasja

04 Februari 2022

Wil je de ramen opnieuw verven? Zoek uit hoe je dat het beste kunt doen voor een professioneel resultaat
Advertisement

Soms denkt men dat voor een nieuwe aanblik van een kamer, zo niet van het hele huis, een structurele renovatie of een massale vervanging van het meubilair nodig is. Soms is er echter veel minder voor nodig om een frisse wind door het huis te laten waaien: het opnieuw verven van een enkele muur, slechts enkele meubelen of ook alleen deuren en ramen.

Deuren en ramen kunnen na verloop van tijd beschadigd raken, of misschien besef je dat je na een aantal jaren genoeg hebt van de kleur van het hout en wil je graag witte of zwarte kozijnen - of andere kleuren! - die mooi afsteken bij de muren. Om het overschilderen van ramen en deurstijlen op de best mogelijke manier aan te pakken, moeten een paar belangrijke stappen worden genomen.

Advertisement

Voor het schilderen:

 • Maak alle oppervlakken schoon die je gaat schilderen, maar niet alleen! Was vervolgens de ramen zoals je wenst, en als je merkt dat er zich vuilafzettingen vlak naast de lijsten van de glaspanelen bevinden, schraap die er dan af met speciale schrapers. Droog af en stofzuig (eventueel met een borstelhulpstuk of een stofzuiger met een zeer fijn mondstuk) en gebruik microvezeldoeken; was en droog tenslotte de deurstijlen en de kozijnen zelf, afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, zodat je elk oppervlak beter kunt voorbereiden op het overschilderen.
 • Als je tijdens het wassen van deze plekken vaststelt dat het hout deuken of barsten vertoont, kun je het herstellen met speciale stopverf, die je aanbrengt, laat drogen en vervolgens schuurt om een glad, gaaf oppervlak te verkrijgen dat klaar is om te worden geschilderd.
 • Als je schuiframen of schuifdelen hebt die kunnen worden verwijderd, is het beter ze te verwijderen en ze plat op een tafel te schilderen.
 • Schuur het houten oppervlak, maar je kunt ook ruwheden of krassen op aluminium oppervlakken verwijderen met het juiste schuurpapier. Als je alle te verven oppervlakken perfect glad hebt gemaakt, verwijder het stof weer op een perfecte manier.
 • Verwijder alle spijkers en metalen onderdelen: je hoeft ze niet te overschilderen, en je kunt ze als je klaar bent weer monteren.

Advertisement

Hoe te schilderen

 •     Begin vroeg in de ochtend, want het kost tijd. Als je het raam moet demonteren, leg dan plastic zeilen klaar om op de plaats van het glas te bevestigen om windvlagen van buitenaf te voorkomen als het koud is.
 • Vergeet niet, indien nodig, afhankelijk van de ondergrond, eerst een primer aan te brengen.
 • Kwasten: gebruik kwasten met lange, dichte borstelharen, bij voorkeur nylon voor latexverf en natuurlijk voor olieverf. Ook de kwaliteit van de kwast heeft een grote invloed op het resultaat: zoek naar kwasten met langere haren in het midden en iets kortere aan de buitenkant, met een comfortabele grip.
 • Vermijd ook het schilderen van afdichtingen en isolerende delen, dus bedek alle delen die ongeverfd moeten blijven met plakband (papiertape). Tapes met een hoger kleefvermogen worden gebruikt voor poreuzere oppervlakken, terwijl tapes die gemakkelijker loslaten alleen tijdelijk mogen worden gebruikt om kwetsbare oppervlakken te bedekken. Vergeet in ieder geval niet om ze af te pellen als de verf nog niet helemaal droog is, om geen barsten te laten ontstaan. De beste manier om kreukels te voorkomen en ervoor te zorgen dat de tape perfect op de ondergrond hecht, is het gebruik van een spatel.
 • Vul de kwast met verf en ga er vervolgens mee over het raamkozijn, waarbij je ongeveer een centimeter van het glas blijft. Wanneer je ongeveer de helft van de verf uit de kwast hebt "geleegd", vul de kwast, waarbij je het bijna tegen het glas aanbrengt. Zo voorkom je dat er sporen op het glas achterblijven, die je er vervolgens weer af moet schrapen.
 • Verf: meestal heb je niet veel nodig, maar zorg ervoor dat alle verf in dezelfde kleur is door alle extra blikken samen in een emmer te gieten en goed te mengen. Als je met name oude verf hergebruikt, meng het dan goed tot een homogeen mengsel en giet het, om klonters te voorkomen, in een emmer met een gaasje of nylon verffilter over de opening.
 • Als je pauzes neemt, doe de kwasten dan in luchtdichte zakjes en dek de verven perfect af, ook met contactfolie, zodat ze niet uitdrogen.


Succes!

Advertisement