Voedselvlekken of was op het tafelkleed? Maak hem weer als nieuw met een paar simpele DIY trucs

door Natasja

05 Februari 2022

Voedselvlekken of was op het tafelkleed? Maak hem weer als nieuw met een paar simpele DIY trucs
Advertisement

Wanneer een van je favoriete tafelkleden, misschien het tafelkleed dat je alleen bij speciale gelegenheden gebruikt, wordt verpest door een vlek van jus of ander voedsel dat moeilijk te verwijderen is, of wanneer er kaarsvet op valt, vind je het vast zonde dat er altijd wel een kring zal blijven zitten.

Soms lost wassen op hoge temperatuur in de wasmachine alles op, maar dit is niet altijd het geval en vooral wassen op hoge temperatuur kan uiteindelijk de stoffen beschadigen, vooral de meest delicate of oudere stoffen. Je kunt dus proberen het tafelkleed te herstellen met een paar andere huishoudelijke trucs, zoals de onderstaande.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Welke methode je ook probeert, ook al stop je alles in de wasmachine, het is altijd beter om de vlek voor te behandelen.

  • Gebruik voor vettige vlekken (sauzen, jus, vleesvet en dergelijke) enzymatische reinigingsmiddelen, die dergelijke vlekken zeer doeltreffend kunnen oplossen.
  • Voor andere vlekken is het beter actieve zuurstofvlekkenverwijderaars te gebruiken, zoals voor wijnvlekken.
  • Natuurlijke middelen zijn onder meer eucalyptus etherische olie: giet een paar druppels op de vlek en laat 5-10 minuten intrekken voordat je verder gaat met normaal wassen.

Let op een paar voorzorgsmaatregelen:

  • Warm water is niet altijd de oplossing. Soms zorgt het ervoor dat vuil nog dieper doordringt (het gebeurt met bloed, maar ook met vleeseiwitten, dus met bepaalde sausvlekken), dus als je niet zeker bent, vermijd heet water, of drogen in de droogtrommel bij hoge temperaturen.
  • Gebruik geen bleekmiddel op stoffen die zijde of wol bevatten. Als je er zeker van bent dat de stof met bleekmiddel kan worden gewassen (misschien een goede witte katoen) gebruik dan één deel bleekmiddel op twee delen water. Of voeg gewoon 100 ml bleekmiddel toe aan je normale wasmiddel.
  • Voor wasvlekken: schraap alle vaste wasresten met een mes weg, zo veel als je kunt. Bedek de wasvlek met vloeipapier en strijk er op de laagste temperatuur overheen, vervang het papier door een nieuwe en ga zo door tot de was is verwijderd. Gebruik vervolgens een vlekkenverwijderaar en was het tafelkleed zoals gewoonlijk.
  • Voor voedselvlekken in het algemeen kun je ook deze methode proberen: verwijder alle vaste stukken, eventueel ook een beetje krabben met een mes als de vlek al is opgedroogd. Giet een paar druppels afwasmiddel over de vlek en masseer het in. Wacht 15 minuten en was dan zoals gewoonlijk.
  • Voor lichtere, gemakkelijkere vlekken kun je ook helpen door eenvoudig een beetje baking soda (een half kopje) aan de trommel of het wasmiddelbakje van de wasmachine toe te voegen.

Wat is jouw favoriete methode om vlekken uit tafelkleden te verwijderen?

Advertisement