Wil je een oude gekrompen trui herstellen? Probeer een aantal zelfgemaakte trucjes

door Natasja

04 Januari 2022

Wil je een oude gekrompen trui herstellen? Probeer een aantal zelfgemaakte trucjes
Advertisement

Het kan iedereen overkomen dat een ongelukje in de wasmachine een wollen trui op een ogenschijnlijk onherstelbare manier verpest: het is wanneer je aan het einde van de wasbeurt, misschien als gevolg van een verkeerd programma, met kledingstukken zit die gekrompen en vervilt, hard en compact zijn worden.

Het is waar dat je vaak niet veel kunt doen, behalve de trui op een creatieve manier her te gebruiken, maar als de vervilting niet te ernstig is, kan de trui opnieuw worden gedragen. Wol vervilt door de inwerking van vochtigheid en hoge temperaturen op de schubben aan het oppervlak van de vezels: in contact met zeer heet water en de beweging van de vezels tijdens het wassen, zorgen deze schubben ervoor dat de vezels aan elkaar kleven. Daardoor verdicht de stof zich en wordt dikker en harder. Soms gebeurt dit ook langzaam in de loop der jaren, wasbeurt na wasbeurt.

Wat kun je doen om het te verhelpen? Lees verder om erachter te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Een manier om te proberen een gekrompen of beschadigde wollen trui te herstellen is met specifieke producten die te koop zijn en die juist gemaakt zijn om vervilting tegen te gaan. Dit zijn vaak producten die de vezels zachter maken en die juist worden gebruikt voor wol die oud is geworden en die meer "tintelt" bij contact met de huid.

    1. Vul een teil met lauw (niet heet!) water.
    2. Giet 150 ml van het product in de teil en roer een beetje.
    3. Doe de trui erin en laat hem een uur of langer zitten.
    4. Pak vervolgens de trui en knijp hem tussen je handen om het overtollige water eruit te krijgen, zonder hem te verdraaien.
    5. Leg een schone handdoek op een tafel, leg de trui erop en begin de vezels met de hand uit te spreiden, om hem voorzichtig uit te rekken. Gebruik niet te veel kracht, anders kun je de vezels beschadigen en breken.
    6. Laat de trui een paar dagen drogen op de handdoek. Indien nodig kun je hem naar een wasrek verplaatsen, maar houd hem altijd plat en hang hem nooit lang op.

Eenmaal droog moet hij zachter en elastischer zijn dan voorheen.

Sommige mensen gebruiken ook haarconditioner in plaats van specifieke producten.

Bij deze methode vul je altijd een kom met lauw water en voeg je 80 ml haarconditioner toe. Kies een product dat geen sulfaten bevat, zodat het de vezels niet te veel uitdroogt. Meng de conditioner goed door het water en ga verder volgens de andere methode.

Bij het drogen kun je de handdoek met de trui erop op planken van kurk of hout leggen. Het is ook handig om zware voorwerpen te gebruiken om de hoeken van de trui vast te houden, zodat hij in de gewenste positie blijft en niet terug krimpt. Vergeet nooit om hem volledig te laten drogen, uit de buurt van direct zonlicht of warmtebronnen die te dichtbij zijn.

Advertisement