Muren overschilderen: de fouten die je moet vermijden voor een professioneel resultaat

door Natasja

08 Januari 2022

Muren overschilderen: de fouten die je moet vermijden voor een professioneel resultaat
Advertisement

Muren schilderen is de eerste stap om kamers een persoonlijk tintje te geven, en soms is het schilderen van een muur al voldoende om een kamer te transformeren en hem op een aangename manier te vernieuwen zonder dat meubilair en stoffering in het algemeen hoeven te worden heroverwogen.

Maar aangezien dit een bewerkelijke taak is die goed moet worden gepland en voorbereid om zo efficiënt mogelijk te worden uitgevoerd zonder onnodig tijd te verspillen, is het noodzakelijk zich goed uit te rusten en deze taak zonder fouten uit te voeren, aangezien de resultaten lang zullen duren. Vooral omdat alles nog een keer over te doen beter is te vermijden. Dus als je het zelf wilt doen, vermijd dan de meest gemaakte fouten.

Advertisement
Commons Wikimedia, Pixabay

Commons Wikimedia, Pixabay

Vergeet niet om het oppervlak grondig voor te bereiden

Je moet het stof van de muur zuigen en alle vormen van vuil verwijderen, inclusief spinnenwebben. Als je dit hebt gedaan, gebruik dan een zaklamp (ook de zaklamp van een mobiele telefoon is prima) en kijk of er zichtbare scheuren of ruwe randen op de muur zijn die moeten worden gladgestreken, of misschien spijkers die moeten worden verwijderd. Je kunt dan zien of je stopverf en andere materialen moet gebruiken om het oppervlak te herstellen.
Daarna schoonmaken waar nodig. Als er schimmel is, moet je deze specifiek behandelen (en dit zal veel tijd in beslag nemen, zelfs dagen) om alle sporen te verwijderen en de vlekken te verwijderen.
Alvorens te schilderen, moet de muur perfect glad, schoon en zo droog als nieuw zijn. De verf hecht beter op die manier en het eindresultaat is perfect.

Vergeet niet om alle oppervlakken te beschermen

Je kunt plastic zeilen of ook kranten op de vloer gebruiken. Het belangrijkste is dat je ze met papiertape (afplaktape, schilderstape) vastmaakt aan de randen van de vloer en de plint. Ze mogen niet bewegen als je erop loopt.
Voor meubelen, planken en rekken kun je ook oude lakens gebruiken. En vergeet ook de kozijnen niet: gebruik borstels en rollers op en rond deur- en raamkozijnen, en ook op schakelaars en stopcontacten, dus houd voldoende papiertape bij de hand om ook de randen van deze dingen af te plakken.

Welke verf te gebruiken?

De kleur zal afhangen van de grootte en de positie van de muur ten opzichte van de lichtbronnen. Maar er moet ook rekening worden gehouden met de afwerking: er zijn verven die extreem glanzend en spiegelend zijn en over het algemeen worden gebruikt op plaatsen waar je keramische tegels zou kunnen zetten, zoals in de badkamer en de keuken, omdat ze gemakkelijk afwasbaar zijn. Voor plafonds en muren in woon- of slaapkamers, waar je verblinding door verlichting, zoals tv-schermen, wilt vermijden, zijn matte afwerkingen beter.

Koop de verf niet verspreid

Als je eenmaal de verf hebt gekozen, moet je rekening houden met het oppervlak dat je wilt verven: misschien moet je meerdere lagen aanbrengen en loop je het risico dat de verf op is en je andere verf moet kopen. Het risico bestaat dat de nieuwe verpakkingen iets andere kleuren zullen hebben. Daarom is het beter gelijk de nodige verpakkingen te kopen en ze vooral samen in een grote emmer te mengen, zodat de kleur steeds dezelfde is.

Vergeet niet de verf af te dekken tijdens het werk

Wanneer je even wilt pauzeren, zelfs voor 10 minuten, vergeet dan niet de deksels van de verfemmers te sluiten, of aluminiumfolie te gebruiken om de verf in de rollersbakken af te dekken, om te voorkomen dat de hardere laag dat zich op het oppervlak vormt, op de muren terechtkomt.

Waar moet ik beginnen?

Er zijn verschillende soorten van gedachten: er is wie eerst de plint schildert en anderen die eerst het plafond schilderen. De keuze is aan jou, maar in elk geval moet elk van deze twee oppervlakken (als ze moeten worden overgeschilderd) worden afgewerkt voordat je overgaat tot de muren.

Schone en volledig functionele borstels en verfrollers

Het gereedschap moet ook van goede kwaliteit zijn en in goede staat verkeren, anders krijg je vervelende strepen op de muur. Dus controleer de staat van de borstels en houd de rollers ook gesmeerd.


Succes!

Advertisement