Krassen op roestvrijstalen oppervlakken? Zoek uit hoe je ze effectief kunt verwijderen

door Natasja

03 Januari 2022

Krassen op roestvrijstalen oppervlakken? Zoek uit hoe je ze effectief kunt verwijderen
Advertisement

Er zijn veel roestvrijstalen oppervlakken te vinden in huis, of liever gezegd in de keuken: veel modellen grote apparaten zoals koelkasten, ovens, kookplaten of magnetrons, en zelfs sommige aanrechten zijn van dit materiaal gemaakt. In feite ziet roestvrij staal er niet alleen mooi uit en past het in een groot aantal verschillende inrichtingsstijlen, het is ook zeer sterk en duurzaam, waardoor het een waardevolle keuze is in elk huis.

Omdat het echter oppervlakken bedekt die dagelijks worden gebruikt en dus zeer vaak vuil worden en worden schoongemaakt, kan het gemakkelijk vrij snel beschadigd raken door ongewenste krassen. Lees verder om te ontdekken hoe je dit probleem kunt oplossen.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Wat je nodig hebt:

  • Een kit voor het verwijderen van fijne krassen en deuken (dit zijn vaak potten met crèmes en een paar andere tubes in één verpakking; andere keren zijn het poeders waaraan je water moet toevoegen om een pasta te maken)
  • Twee microvezeldoeken

Let vóór het bewerken altijd op de structuurrichting van het staal, d.w.z. de richting van de natuurlijke strepen van het materiaal, de strepen die tijdens het bewerkingsproces van het metaal ontstaan. Je dient deze aanwijzingen altijd op te volgen bij het aanbrengen van de producten en ook bij het wassen en drogen van het stalen oppervlak. Lees bovendien altijd aandachtig de gebruiksaanwijzing van de producten die je koopt: ze kunnen in het algemeen niet worden gebruikt op metaalsoorten die voorzien zijn van een beschermende laag, of op een laag synthetisch materiaal.

Er zijn ook mensen die, als DIY alternatief, traditionele whitening tandpasta gebruiken (niet die met korrels of gelcomponenten).

Hoe ga je te werk:

    1. Doe een kleine hoeveelheid pasta op de microvezeldoek
    2. Wrijf de doek met de pasta over de te verwijderen kras, zachtjes heen en weer werkend, maar altijd in de richting van de staalstructuur. Ga door tot de kras is verwijderd.
    3. Neem een andere schone doek (of het ongebruikte deel van de eerste doek) en veeg het overschot af, droog en polijst het staal.
    4. Controleer of de kras is weggewerkt, zo niet kun je het proces herhalen, waarbij je telkens een kleine hoeveelheid product gebruikt.

Voor duidelijker krassen moet je meer schurende kits kiezen (tandpasta is meestal toch niet voldoende voor dergelijke krassen), die aan het eind polijstproducten bevatten, maar ook schuursponzen met verschillende korrels: gebruik eerst de meer "agressieve" en ga dan over op de fijnere korrels.

Door deze producten op de juiste manier te gebruiken, kunnen alle roestvrijstalen oppervlakken in huis er weer als nieuw uit komen te zien. Vergeet niet ze op de juiste manier schoon te maken, zonder schurende producten, gereedschap of bleekmiddel te gebruiken.

Advertisement