Mandarijn- en sinaasappelschillen: ontdek hoe je ze kunt gebruiken om je huis in de winter te parfumeren

door Natasja

31 December 2021

Mandarijn- en sinaasappelschillen: ontdek hoe je ze kunt gebruiken om je huis in de winter te parfumeren
Advertisement

In de winter eten we vaak citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en clementines. Telkens wanneer je ze pelt, worden je handen gevuld met de onmiskenbare geur van deze vruchten. Zelfs de schillen hebben een aangenaam geur, dat je op verschillende manieren kunt gebruiken om het huis te parfumeren.

In plaats van schillen van citrusvruchten weg te gooien, ook als je niet van plan bent ze te gebruiken voor de bereiding van voedsel, kun je altijd verschillende trucs gebruiken om gratis luchtverfrissers te maken, vooral in de winter wanneer je kachels en radiatoren aan laat staan. Lees verder om uit te vinden hoe.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Bij kachels en radiatoren: houd de schillen apart en snijd ze eventueel in kleine stukjes of reepjes. Neem een kleine keramische of glazen kom, of eventueel ook een oude steelpan en vul die met water. Leg de schillen erin en zet ze op de radiator of op de kachel wanneer ze al een tijdje aan zijn en het oppervlak is opgewarmd. Op een radiator gebruik je een paar kleine schaaltjes die de luchtstroom niet te veel blokkeren, maar op een kachel (vooral een houtkachel) die lekker stevig is, kun je ook grotere bakjes gebruiken. De schillen moeten in water worden ondergedompeld, anders verdampt het water te snel.
  • Op het fornuis: de procedure is vergelijkbaar. Je moet een pan met heet water gebruiken om de schillen in te doen en zodra het water kookt, zul je de geur opmerken. Je kunt die vloeistof een tijdje laten sudderen, en dan opnieuw gebruiken in houders die op radiatoren en kachels zijn geplaatst!
  • Geurzakjes: leg de schillen in een enkele laag op een bakplaat en bak ze minstens twee uur op 50°. Doe ze vervolgens in een lichte stoffen zak (ook gaas) met andere droge kruiden zoals kruidnagel, kaneelstokjes, steranijs, lavendel, rozemarijn. Je hebt minipotpourri gemaakt om meubels en kamers te ontgeuren, en als je de geur wilt versterken, voeg je een paar druppels etherische olie toe die er goed bij past, zoals die van een citrusvrucht, lavendel of rozemarijn.

Je kunt ook kruiden toevoegen of de geur verrijken met etherische oliën naar keuze aan infusies die je op het gasfornuis of in de oven laat opwarmen! Heb jij een favoriete methode?

Advertisement