Bestrijd de kou door plastic folie te gebruiken in plaats van dubbele beglazing en voorkom warmteverlies

door Natasja

02 Januari 2022

Bestrijd de kou door plastic folie te gebruiken in plaats van dubbele beglazing en voorkom warmteverlies
Advertisement

In de winter lijkt de kou buiten altijd een weg naar binnen te vinden, vooral in huizen die vele jaren geleden zijn gebouwd of zonder alle thermische isolatiemaatregelen die helpen de warmte in huis te houden en tegelijkertijd het energieverbruik aanzienlijk te verminderen.

Een van de bekendste remedies is dubbele beglazing installeren, maar dit is niet bepaald goedkoop. Wanneer dat echter niet mogelijk is, kun je kiezen voor doeltreffende en zeer goedkope oplossingen: isolerende raamfolies die van binnenuit op de ramen kunnen worden geplakt en deze zo op de kozijnen afdichten. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Tutorial via fourgenerationsoneroof.com

Tutorial via fourgenerationsoneroof.com

Er zijn thermische isolerende folies op de markt, meestal van PET, die helpen om de warmte- en lichtoverdracht naar buiten te regelen. Er zijn twee soorten:

  • Zonwerende folies, die de zonnestraling filteren door alleen UV-stralen te absorberen en infrarood te reflecteren.
  • Isolerende folies controleren de convectieve beweging van thermische energie. Dit zijn de folies die in de plaats komen van dubbele beglazing, en die niet in contact met het glas worden aangebracht, maar op het raamkozijn, zodat er een luchtruimte ontstaat tussen deze folies en het eigenlijke glas.

    Er zijn ook harde panelen die op dezelfde manier kunnen worden geïnstalleerd, alsof je nog een raam toevoegt aan de binnenkant van je huis.

Zonwerende folies helpen meer in de zomer door te voorkomen dat het zonlicht de binnenkant van het huis te veel opwarmt, maar de beste folies slaan ook warmte op in de winter en geven die weer af aan het huis. De DIY oplossing die de voorkeur geniet, is thermische folie.

Advertisement
Amazon

Amazon

Afhankelijk van de isolatiefolieset die je kiest, zijn er verschillende methoden voor het aanbrengen en verwijderen. Over het algemeen zijn ze voorzien van een plakband dat op het raamkozijn wordt aangebracht, waarop de randen van de plastic folie worden geplakt. De folie moet tijdens het aanbrengen strak worden gehouden, zodat het effect van echt glas wordt verkregen, zonder kreukels.

Snij het overschot weg (hoewel sommige mensen liever eerst de exacte afmetingen berekenen) en klaar is kees. Bij het verwijderen van de sticker is het vaak al voldoende om hem met een föhn te verwarmen zodat hij helemaal loskomt. Het enige nadeel waarover soms wordt geklaagd, is dat het elk jaar aanbrengen en verwijderen van deze folies de verf op het raamkozijn beschadigt.

De doeltreffendheid is echter gegarandeerd, hoewel deze uiteraard niet vergelijkbaar is met die van ramen met dubbele beglazing. Deze kosten echter tot 10 maal zoveel. Aangezien de folie niet kan worden hergebruikt, is het evenmin een milieuvriendelijk product, maar als tijdelijke oplossing totdat de ramen kunnen worden vervangen, en als middel dat ook geen overtollige energie voor verwarming verbruikt, is het een methode die in overweging kan worden genomen.

Advertisement