12 briljante ideeën om de Besta-meubelen van IKEA op een originele en stijlvolle manier te gebruiken

door Natasja

01 Februari 2022

12 briljante ideeën om de Besta-meubelen van IKEA op een originele en stijlvolle manier te gebruiken
Advertisement

IKEA's BESTA meubelserie is een van de strakste en meest geometrisch vormgegeven meubelseries van de Zweedse meubelgigant. Het is in feite een modulair systeem dat bestaat uit witte blokvormen, waarvan sommige elementen deuren hebben en andere open planken, die echter allemaal scherpe randen en zeer zuivere lijnen gemeen hebben. Geen lijstwerk (althans bij de basismeubelen), kleine pootjes, geen zichtbare knoppen of handgrepen.

Kortom, een reeks geometrische vaste elementen die als modules kunnen worden gebruikt en naar keuze met elkaar of met geheel andere en vreemde elementen kunnen worden gecombineerd. Het resultaat zijn wandkasten, consoletafels, bureaus, bankjes en nog veel meer. Kijk eens naar de ideeën hieronder.

Advertisement

Een volledige wandkast, misschien voor een tienerkamer, zodat je alle ruimte voor een ontspanningshoek en de nodige kasten en planken aan één wand hebt, zonder onnodig ruimte in te nemen.

Advertisement

Breng deze modules samen als een eenheid van blokelementen aan de muur, met eronder een lage, lange consoletafel, waarin ook de televisie kan worden ondergebracht.

Een onmiddellijke en populaire toepassing van deze meubelserie is het gebruik van de verschillende elementen ervan voor een brugmeubelwand die de televisie in het midden omlijst. De BESTA modules zijn niet te diep om in dit geval uit te steken, maar zijn ruim genoeg om veel bergruimte te bieden.

Verschillende BESTA-elementen gebruikt als steun waarop een grote, dikke, natuurlijke houten plank rust, eveneens met eenvoudige lijnen: zo ontstaat een op maat gemaakt meubelstuk dat over de hele lengte van de muur loopt en zowel dient als consoletafel voor de televisie als, indien gewenst, als houthouder in huis.

Een gelijkaardig idee, maar met de BESTA-meubelen hangend in plaats van rustend op de vloer, en de houten elementen onbewerkter, waardoor een interessant contrast ontstaat tussen de ultramoderne eenvoud van de IKEA-meubelen en de rustieke kwaliteit van de houten details.

Advertisement

Zoals zoveel ladekasten kan dit meubel ook het onderstel worden waarop een houten blad kan worden geplaatst om een groot bureau te creëren. Maar een paar meubelstukken voor een stijlvolle en moderne kantoorhoek.

Hij is ook perfect als consoletafel achter de bank, vooral wanneer deze laatste ook zeer eenvoudige en strakke lijnen heeft.

Advertisement

Personalisering: je kunt de kast direct een persoonlijk tintje geven door te kiezen voor originele pootjes, zoals deze grote, ronde, die een mooi contrast vormen met de hoekige lijnen van de kast.

Of pootjes die bij de handgrepen passen, speciaal toegevoegd aan deuren die ook anders zijn dan de oorspronkelijke.

Advertisement

Eenvoudige houten pootjes die heel goed passen bij de webbing deurtjes.

En als je de voorkeur geeft aan zichtbare sierlijsten, kunt je zo fantasierijk zijn als je wilt bij het omlijsten van het zichtbare oppervlak van dit meubel.

Advertisement

Verder kun je uit heel veel kleuren kiezen die je kunt gebruiken om je meubelen over te schilderen: met hun perfect gladde oppervlak zijn ze perfect om over te schilderen.

Hoe zou jij een meubelstuk uit de BESTA-serie transformeren?

Advertisement