5 belangrijke tips om je huis lichter en ruimtelijker te maken

door Natasja

03 Januari 2022

5 belangrijke tips om je huis lichter en ruimtelijker te maken
Advertisement

Een lichte woning is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook een directe invloed op het welzijn van degenen die erin wonen: niet alleen is natuurlijk licht van essentieel belang voor ons goede humeur en de gezondheid van ons organisme, maar het stelt ons bijvoorbeeld ook in staat om enkele planten te kweken, en ook het plaatsen daarvan in de kamers is heilzaam voor ons.

Dus wat moet je doen als een kamer in huis te donker en benauwend lijkt? Je kan een aantal trucs proberen, maar de basis komt neer op een paar bewezen regels. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement

Muren

De eerste regel, die we allemaal kennen maar die soms moeilijk na te leven is, is te kiezen voor lichte, heldere kleuren voor zowel muren als plafond. Het is waar dat verschillende soorten behang, muurbekleding en verven van alle soorten, kleuren en afwerkingen je zin geven om met van alles te experimenteren, maar zonder de hulp van een deskundige om je te begeleiden bij het kiezen van de kleur en het punt in de kamer waar je je kunt riskeren, is het beter om het bij klassieke kleuren te houden: vooral wit, maar ook pastelkleuren met koude of warme ondertonen, afhankelijk van de andere kleuren in de kamer.

Advertisement

Plafonds

Vooral wanneer je andere kleuren dan wit voor de muren kiest, moet je niet hetzelfde doen voor de plafonds: tenzij het zeer hoge plafonds zijn, lijken ze door ze wit te schilderen minder benauwend en zal het licht van de plafondlampen zich veel meer verspreiden, ook 's nachts. Vermijd in elk geval donkere kleuren die te veel licht absorberen.

Gordijnen

Gordijnstoffen moeten zo licht en transparant mogelijk zijn. Lichte kleuren verdienen de voorkeur: zware stoffen zullen in gesloten toestand te veel licht filteren en de kamer donkerder maken.

Kunstmatige verlichting

Wanneer de nacht valt, of wanneer het huis niet goed aan de zon is blootgesteld, moet je kunstlicht gebruiken, en de truc is om in elke kamer meerdere lichtpunten te kiezen, die qua vormgeving en kleur bij elkaar passen. Welke je ook kiest, let ook op het soort lampen dat je zult gebruiken: afhankelijk van hun vermogen en de warmte van het licht dat ze uitstralen, zullen ze verschillende effecten hebben, die nog worden gewijzigd door de verschillende kleuren van de muren. Vraag hulp aan een expert: als je eenmaal de ideale combinatie hebt gevonden, verander je die nooit meer.

Een donker huis kan negatieve gevolgen hebben voor de stemming van de bewoners en ook voor het lichaam. Huizen op de begane grond van een gebouw of in gebouwen die omgeven zijn door veel andere gebouwen, misschien zelfs dicht bij elkaar, die de zonnestralen tegenhouden, hebben vaak te lijden onder een gebrek aan natuurlijk licht.

In deze gevallen moet je jezelf helpen met kunstlicht: geen grote kroonluchters/plafondlampen of ruimte innemende staande lampen maar gebruik gerichte spots. Als je vloerlampen wilt toevoegen, denk er dan aan ze in de hoeken van de kamer te plaatsen. Denk altijd aan het gebruik van de ruimte in kwestie: in de keuken verlicht alle werkbladen, en in de woonkamer de eettafel, en in deze gevallen zijn bijvoorbeeld lampen die heel laag op diezelfde oppervlakken naar beneden komen prima.

Advertisement

Meubilair

Het gevoel van ruimtegebrek in een klein, schemerig huis wordt versterkt door omvangrijke, uitgebreid ontworpen meubelen. Geef daarom de voorkeur aan meubelen met eenvoudige lijnen, of ze nu ultramodern of meer rustiek zijn, zolang ze maar niet veel ruimte innemen.

Dit zijn eenvoudige tips, maar zelfs door er maar één toe te passen, zul je waarschijnlijk een grote verbetering merken!

Advertisement