Maak prachtige gepersonaliseerde juwelen met de fascinerende Soutache-techniek

door Natasja

01 Januari 2022

Maak prachtige gepersonaliseerde juwelen met de fascinerende Soutache-techniek
Advertisement

De Soutache-techniek is een van de populairste technieken in de wereld van de DIY sieraden: bij deze techniek worden meerkleurige vlechtdraden aan elkaar gestikt tot meerkleurige strepen, die vervolgens tot gebogen lijnen worden gevormd die fascinerende abstracte ontwerpen vormen, vaak rond allerlei soorten stenen.

Deze techniek vindt haar oorsprong in Rusland, waar het werd gebruikt om de tressen van militaire uniformen te versieren, maar ook om de kleding van de Tsaren te verfraaien. Dus door wat vlechtkoorden te kiezen, die meestal dikke linten zijn, en een paar bijpassende gekleurde edelstenen, met naald en draad en een beetje geduld kun je werkelijk prachtige en zeker unieke sieraden maken.

Advertisement
Tutorial via beadaholique.com

Tutorial via beadaholique.com

De koorden kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, gewoonlijk van katoen, maar je kunt ze ook vinden in synthetische materialen, misschien zelfs van kunstleer. In ieder geval is het een goed idee naalden te nemen van de juiste dikte om door de kralen te gaan die je voor dit werkje wilt gebruiken, en die bovenal zeer stevig zijn, omdat het risico bestaat dat metalen naalden van lage kwaliteit onder druk zullen buigen wanneer je meerdere koorden er door haalt.

Advertisement

De eerste steken, die om te beginnen de koorden samen te voegen, zijn het moeilijkst: je moet de twee of meer koorden goed op elkaar laten aansluiten, zodat de randen gelijk blijven, anders wordt het werkje niet zo mooi.

Het rijgen van de edelstenen zodat ze vervolgens worden omlijst door de gekleurde koorden is het enige andere element dat onder de knie moet worden gekregen, maar er zijn veel handleidingen online die de nuttige processen goed uitleggen, en na een beetje oefening zal het geen probleem meer zijn.

Met deze techniek kun je heel veel kleurrijke sieraden maken die je kunt personaliseren.

De kleinste en eenvoudigste projecten om mee te beginnen zijn misschien oorbellen. Begin met het bedenken van ontwerpen met slechts een of twee stenen en kralen, zodat je er vertrouwd mee raakt.

Advertisement

Na verloop van tijd kun je je helemaal uitleven in het maken van allerlei vormen, waarbij je je fantasie elke keer laat beslissen welke richting je uit wilt.

Er zijn genoeg ideeën voor sieraden met een iets eenvoudiger en moderner ontwerp.

Advertisement

Maar het zijn meestal de ingewikkelde texturen die de aandacht trekken.

Naast oorbellen en halskettingen kun je deze met Soutache gemaakte elmenten ook gebruiken om ringen te versieren.

Advertisement

Het zijn vaak zeer grote en in het oog springende ringen, die opvallen door hun harmonieuze details. Je kunt natuurlijk ook verschillende koorden van dezelfde kleur aan elkaar naaien, waarbij je je eerder concentreert op de patronen die ze vormen dan op de kleuren.

En er zijn genoeg ideeën voor het maken van allerlei soorten armbanden.

Vind je de Soutache-techniek mooi?

Advertisement