Fruitbomen binnenshuis? Ontdek welke je ook in potten en binnenshuis kunt kweken

door Natasja

02 Januari 2022

Fruitbomen binnenshuis? Ontdek welke je ook in potten en binnenshuis kunt kweken
Advertisement

In huis kweken we gewoonlijk veel verschillende soorten sierplanten, zowel bloeiende als met bijzonder decoratief gebladerte, maar we denken zelden aan het houden van bomen, laat staan fruitbomen. Per definitie zijn bomen in feite planten die wortels, stammen en grote kronen ontwikkelen die in een flat of huis nauwelijks ruimte vinden. En natuurlijk groeien ze altijd gezonder in de open lucht, maar alleen als ze zich in een ideale habitat bevinden.

Hoewel veel bomen niet per se erg groot hoeven te worden en we zelfs zouden kunnen overwegen ze buiten - bijvoorbeeld op een balkon of terras - in grote potten te kweken, worden we vaak afgeschrikt door het feit dat ze de strenge winter niet zouden overleven. In huis wordt de temperatuur echter gecontroleerd en dus zijn er, als aan alle andere noodzakelijke voorwaarden is voldaan, een aantal fruitbomen die kunnen overleven.

Het is van essentieel belang dat fruitbomen, net als alle andere planten, zoveel uren als nodig aan zonlicht worden blootgesteld, over de juiste grond beschikken en in een voldoende grote pot met een goede afwatering worden gehouden. Er moet ook worden gezorgd voor een passende bemesting.

Advertisement

Citrusvruchten

Ze zijn de meest populaire en intuïtieve keuze: ze vullen de kamer met heldere kleuren en een aangename geur. De voorkeur moet echter worden gegeven aan dwergcultivars die ook zelfbestuivend zijn, zoals Meyer lemon (Citrus meyerii), Lime, Calamondin Orange.

Zij geven de voorkeur aan een licht zure bodem (met een verhouding zand, slib en klei van 2:2:1). Ze moeten op een tamelijk vochtige plaats worden gehouden (misschien in de buurt van een luchtbevochtiger om een luchtvochtigheid van 50% te bereiken), en zo worden bewaterd dat de grond niet volledig uitdroogt, maar net vochtig (niet nat) blijft. Ze hebben ook minstens 8 uur zon nodig.

Advertisement

Avocado

Het binnenshuis kweken van avocado's is iets moeilijker, maar als je begint met een reeds geënte en gestarte plant (en niet uit zaad, hoewel dit een leuk experiment is) is het iets eenvoudiger. Ook voor deze planten is het een goed idee om soorten te kiezen die klein blijven.

Doe een beetje zand of geëxpandeerde klei op de bodem van de pot, gebruik vervolgens universele potgrond van goede kwaliteit en geef regelmatig water wanneer het substraat uitdroogt. Wat de belichting betreft, houden deze planten van zeer lichte plaatsen.

Bananenplant

Ook voor bananenplanten moeten dwergsoorten worden gekozen, maar wees voorzichtig: ze zijn allemaal even decoratief, maar sommige brengen niet-eetbare vruchten voort. Kies daarom cultivars zoals Super Dwarf Cavendish of Dwarf Red, die geen bestuiving nodig hebben.

De ideale grond voor deze planten is licht en gemengd met klei. Ze hebben veel water nodig, dus geef royaal water, maar pas als de grond net helemaal is opgedroogd. Je kunt ook van tijd tot tijd water op de bladeren sproeien (bij voorkeur geen hard water). Ze hebben veel indirect licht nodig, dus denk aan ramen dicht bij het zuiden.

Vijgenboom

Er zijn ook dwergsoorten van vijgenbomen, en dit zijn de soorten die het best gekozen kunnen worden om binnenshuis te kweken. Hoe groter de pot waarin je de vijg zet (hij zou toch mee moeten groeien), hoe productiever de vijg zal zijn.

De grond moet een beetje leemachtig en een beetje zanderig zijn. Geef ongeveer een keer per week water en zorg voor een goede drainage. Je kunt hem snoeien wanneer hij de gewenste hoogte heeft bereikt.  Zet de vijg op een lichte plaats, maar niet in direct licht, en vermijd tocht.

Abrikozenboom

Abrikozenboom

Pixabay

Nogmaals, geef de voorkeur aan dwergsoorten. De vereisten verschillen van cultivar tot cultivar, maar meestal worden ze geplant in niet te grote potten, in een met klei en zand verrijkte grond, maar ook met een beetje compost of mest. Het substraat mag niet volledig uitdrogen, dus controleer altijd of er vocht net onder het oppervlak zit en geef zo nodig water. Het licht kan ook indirect zijn, maar dan moet je er wel voor zorgen dat het 4 tot 6 uur per dag brandt.

Welke boom zou je binnenshuis willen kweken?

Advertisement