De was in de wasmachine lekker laten ruiken: ontdek hoe je op een heel eenvoudige manier alleen Marseillezeep kunt gebruiken

door Natasja

01 Januari 2022

De was in de wasmachine lekker laten ruiken: ontdek hoe je op een heel eenvoudige manier alleen Marseillezeep kunt gebruiken
Advertisement

Als je de was doet, wil je dat de stoffen niet alleen schoon en zacht zijn, maar ook lekker ruiken. Het is prettig om kleren te dragen of te slapen tussen lakens die lekker ruiken, en misschien zelfs een paar bijzonder aangename geuren hebben, wat je gewoonlijk bereikt door een bepaalde wasverzachter te kiezen.

Een van de meest traditionele geuren is echter die van Marseillezeep: deze zeep heeft een onmiskenbare geur die doet denken aan de handgewassen was van vroeger, en is een zeer aangenaam fris en delicaat parfum. En je kunt precies een beetje Marseillezeep in de wasmachine gebruiken om een zeer geurige was te krijgen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Je hebt niet per se de zuiverste Marseillezeep nodig voor dit middel, d.w.z. een die alleen olijfolie bevat zonder toevoegingen: de versies die je in de winkels vindt, bevatten meestal wat kunstmatige smaakstoffen die de typische licht citrusachtige geur geven, wat prima is voor de was. Alles wat je nodig hebt is:

  • 100 gram Marseille zeep
  • een rasp
  • een oude kussensloop of een oude sok, bij voorkeur een dunne. Zowel de kussensloop als de sok dienen wit te zijn, of hoogstens van dezelfde kleur als de te wassen kleding.

De procedure is heel eenvoudig: je hoeft de zeep alleen maar goed te raspen, en de vlokken in de kussensloop of de sok te doen, waarbij je probeert ze met een knoop dicht te maken zodat de stukken zeep niet rond vliegen.

Dan hoef je de kussensloop of sok alleen maar in de trommel met de kleren te doen, en ze samen te wassen. Pas deze methode alleen toe bij het wassen op hoge temperaturen, en nooit onder de 30 graden Celsius, anders smelt de zeep niet. Zorg er ook voor dat je de kussensloop of de sok goed sluit, zodat er geen stukjes zeep tussen de kleding blijven zitten: als ze niet goed smelten, kunnen ze aan de stof blijven kleven en zul je opnieuw de was moeten doen.

Een andere, nog snellere manier om Marseillezeep te gebruiken is een oude schone handdoek te nemen (beter als die niet eens erg zacht is) en het hele stuk zeep erover te wrijven tot het tenminste aan één kant goed bedekt is, en dan die handdoek in de trommel te doen met de rest van het wasgoed. Uiteraard moet je een witte handdoek gebruiken of dezelfde kleur als de rest van het wasgoed.

Heb je deze methodes wel eens geprobeerd?

Advertisement