Gebruik je vaak het gasfornuis? Ontdek hoe je pannendragers en branders schoonmaakt zodat ze weer zo goed als nieuw zijn

door Natasja

30 December 2021

Gebruik je vaak het gasfornuis? Ontdek hoe je pannendragers en branders schoonmaakt zodat ze weer zo goed als nieuw zijn
Advertisement

In sommige perioden van het jaar of bij speciale gelegenheden is het gasfornuis voortdurend in gebruik om je te helpen allerlei gerechten te bereiden, en hoe voorzichtig je ook bent, het is onvermijdelijk dat de pannendragers en branders vervuild raken met een laag donker, kleverig vuil. Hoe langer je het schoonmaken uitstelt, hoe moeilijker het is om deze laag aangebrand vuil te verwijderen, en in het geval van branders kan dit ook leiden tot slecht functionerende gasfornuizen.

Dus of het nu gaat om een tijdige reiniging na intensief gebruik of een grondiger reiniging wanneer je deze taken te lang hebt verwaarloosd, er zijn DIY middelen die je kunt toepassen zonder gespecialiseerde schoonmaakmiddelen te gebruiken.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Marseillezeep en baking soda

  • 3 liter warm water
  • 60 ml vloeibare Marseillezeep (of 3 eetlepels vaste zeepvlokken)
  • 4 eetlepels baking soda
  • een grote teil (voor de pannendragers)
  • een oude tandenborstel of metalen spons

Hoe gaat je te werk:

    1. Sluit de gastoevoer af
    2. Leg de pannendragers apart en verwijder alle stukken van de branders.
    3. Vul de teil (of de spoelbak) met warm water (je kunt het water ook koken in de magnetron of met een elektrische waterkoker, indien nodig).
    4. Giet de zeep erin en laat het goed smelten
    5. Voeg de baking soda toe
    6. Week de pannendragers en branders. Je kunt ook twee verschillende teilen gebruiken als je dat prettiger vindt, of zelfs de bodem van de badkuip voor de pannendragers, maar je zult het water moeten verhogen en ook de doses zeep en baking soda, zodat de pannendragers volledig door de oplossing worden bedekt.
    7. Laat ze 30 minuten weken
    8. Breng de schuurspons of borstel aan op alle delen van de pannendragers en de branders. Als er nog steeds hardnekkige plekken zijn (meestal op de pannendragers), maak dan een pasta van meer baking soda en een beetje water en wrijf dit op de moeilijke plekken om het vettige vuil los te maken.
    9. Afspoelen met warm water

Als je dit soort reiniging lange tijd niet hebt gedaan en het vuil op de pannendragers bijzonder moeilijk te verwijderen is, kun je ammoniak gebruiken.

Doe handschoenen aan en een masker op en zet, indien mogelijk, een raam open, giet vervolgens de ammoniak in een sprayflacon, 100 ml is genoeg (je kunt dus ook een kleine sprayflacoin of een oude fles wasmiddel gebruiken). Neem een luchtdichte plastic zak, doe de te wassen pannendrager erin, besproei het goed met ammoniak en sluit de zak. Na 5-10 minuten, steeds met handschoenen aan, de pannendrager verwijderen en met het zachte gedeelte van een spons wrijven om al het vuil te verwijderen, daarna afspoelen. In deze video kun je zien hoe dat moet: https://www.youtube.com/watch?v=I1aMrHGAFK8&feature=emb_title

Wat is jouw favoriete manier om het gasfornuis schoon te maken?

Advertisement