Zwarte was dat vervaagd is? Probeer deze eenvoudige huishoudelijke trucs om donkere kleuren te behouden

door Natasja

05 Januari 2022

Zwarte was dat vervaagd is? Probeer deze eenvoudige huishoudelijke trucs om donkere kleuren te behouden
Advertisement

Wanneer je ervoor kiest een kledingstuk of ook huishoudlinnen in donkere kleuren te kopen, dan is dat omdat je de intense kleur mooi vindt, of misschien omdat je die specifieke kleuren nodig had. Zwart, donkerblauw, donkergrijs of donkerbruin zijn vaak basiskleuren die goed bij andere kledingstukken passen maar ook kleuren die geschikt zijn voor huishoudlinnen dat in veel verschillende stijlen van inrichting past.

Maar wat te doen als die stoffen na elke wasbeurt meer en meer vervaagd zijn dan voorheen? Je kunt voorkomen dat die witachtige laag verergert door een paar DIY middelen toe te passen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Pas op voor valse mythes: er zijn middeltjes die niet het gewenste effect hebben. Zout, bijvoorbeeld, fixeert de kleur niet op stoffen. Of liever, het werkte vele jaren geleden, toen kleurstoffen nog uit andere stoffen bestonden, maar met de producten die de moderne industrie gebruikt, heeft zout dit effect helemaal niet.

Ook koffie is helaas nutteloos: men zegt dat het voldoende is om deze drank in de trommel of wasmiddelbakje te gieten, maar in feite maakt hij alleen maar vlekken op de stoffen, vooral in moderne wasmachines die minder water gebruiken dan die van vroeger.

Welke middelen helpen om donkere kleuren levend te houden?

  •  Witte azijn: dit kan werken, maar niet op zijde of synthetische stoffen, die zichtbaar beschadigd kunnen worden door azijnzuur. Azijn is in staat de door normale wasmiddelen veroorzaakte afzettingen in de textielvezels op te lossen. Het resultaat is levendiger kleuren (ook zwart en donker) en ook iets zachter wasgoed, zodat het goed is af en toe een beetje aan de was toe te voegen. Meestal is dat een glas in de trommel of in het wasmiddelbakje. Als je azijn gebruikt, kun je nooit producten op basis van bleekmiddel gebruiken: als deze stoffen op elkaar inwerken, creëren ze gevaarlijke giftige dampen.
  • Was kleding binnenstebuiten: zodat de zichtbare kanten minder wrijving ondervinden met de andere, een proces dat de stof vaak beschadigt en dof maakt.
  • Beperk de centrifugeercycli zoveel mogelijk en vul de trommel niet te vol, ook om te voorkomen dat de stof van elk kledingstuk meer dan nodig tegen de andere wrijft.
  • Geef de voorkeur aan lage temperaturen (30 of 40° maximum), die geen verkleuring veroorzaken. Om ervoor te zorgen dat vlekken ook bij lage temperaturen verdwijnen, moet je ze vooraf afzonderlijk behandelen met speciale wasmiddelen of geschikte DIY middelen.

Het advies om binnenstebuiten te wassen, lage temperaturen te gebruiken, de machine niet te overladen en geen programma's met te veel centrifugeercycli te gebruiken, geldt ook voor het gebruik van de droogtrommel: donkere kleren worden het best op natuurlijke wijze gedroogd, maar als je de droogtrommel gebruikt, moet je ze niet te veel belasten.

Wat is jouw geheime truc om zwarte en donkere kleuren niet te laten vervagen?

Advertisement