Houten snijplanken: ontdek hoe je ze het beste schoonmaakt en onderhoudt

door Natasja

30 December 2021

Houten snijplanken: ontdek hoe je ze het beste schoonmaakt en onderhoudt
Advertisement

Snijplanken zijn essentieel keukengerei voor het bereiden van vele gerechten, en zijn meestal gemaakt van hout of kunststof, in vele vormen en kleuren. Houten snijplanken zijn echter niet alleen mooi om te zien, maar houden ook beter de snijkant van messen vast. Anderzijds is hout een materiaal dat kan worden vervormd en beschadigd als het te vaak in contact komt met water en zeep, zodat je het goed moet verzorgen.

Elke kras en inkeping die je op de snijplanken achterlaat wordt een schuilplaats voor ziektekiemen en bacteriën, en ook voor vuil dat niet goed wordt verwijderd tijdens het wassen, met mogelijk schadelijke gevolgen voor je gezondheid, dus deze voorwerpen moeten goed worden schoongemaakt. Hoe doe je dat zonder ze al te veel te beschadigen?

Advertisement
Creativo

Creativo

De hulpmiddelen die nodig zijn om de snijplanken schoon te maken:

  • Metalen schraper of plastic spatel die ook wordt gebruikt voor het hanteren van deeg
  • Mild afwasmiddel (of Marseillezeep)
  • Afwasspons
  • Schone theedoek

Houten snijplanken schoonmaken

    1. Als er aangekoekte etensresten zijn, gebruik dan de schraper of spatel om ze heel voorzichtig te verwijderen en gooi de resten weg. Zorg ervoor dat je de houten plank zo glad mogelijk laat, zodat je alleen de spons hoeft te gebruiken.
    2. Zet een kom klaar met warm water en een paar druppels afwasmiddel, en schrob met de zachte spons (niet het schurende gedeelte) het hele oppervlak van de snijplank. Dit betekent werken aan beide kanten, ook al heb je maar één kant gebruikt. Zo voorkom je dat één kant te nat wordt, waardoor het hout vervormt als het droogt.
    3. Veeg onmiddellijk zoveel mogelijk water weg met een schone doek.

Alleen als er zeer moeilijk te verwijderen vlekken of kringen zijn, kun je de snijplank een half uur laten weken in 3 liter heet water en 60 gram wassoda (natriumcarbonaat), waarbij je ervoor zorgt dat je de plank daarna goed afspoelt en afdroogt. Doe dit echter niet te vaak.
Een andere methode is de baking sodapasta: twee eetlepels baking soda en ongeveer een eetlepel water, net genoeg om een pasta te maken om op het vuil te wrijven. Daarna wassen met zeep zoals aangegeven.

Andere nuttige tips:

  •     Om onaangename geuren of de meest recente lichte vlekken te verwijderen, snij een citroen doormidden en gebruik deze als spons om zout over het hele oppervlak te wrijven (altijd beter aan beide kanten); verwijder vervolgens het meeste met keukenpapier.
  • Als er schimmel op zit, gooi de snijplank dan weg. Als het erg oppervlakkig is, kun je het schuren om de hele laag te verwijderen. Om schimmel te voorkomen, mag je snijplanken pas opbergen als ze goed droog zijn. Over het algemeen is het echter raadzaam ze op het aanrecht te laten staan, omdat ze toch ook heel vaak worden gebruikt.
  • Snijplanken ontsmetten: dat is moeilijk met hout. Je kunt waterstofperoxide of witte azijn gebruiken, of zelfs pure alcohol, maar die hebben de neiging het hout erg te beschadigen en de levensduur van de plank zelf te verkorten. Maar omdat je vooral moet ontstmetten bij het bereiden van rauw vlees, gebruik kunststof en metalen snijplanken voor vlees en rauwe vis, en houten snijplanken voor al het andere voedsel.
  • Olie en was: was van levensmiddelenkwaliteit of olijfolie kunnen worden gebruikt om het hout te voeden en vormen tevens een nuttige beschermlaag tegen vocht. Doe dit als je voelt dat het hout veel gebruikt, droog is. Een keer per maand is meestal meer dan genoeg.

Met deze tips gaan je snijplanken lang mee!

Advertisement