Vul je huis met cyclamen en ontdek hoe je ze gemakkelijk zelf kunt vermeerderen

door Natasja

28 December 2021

Vul je huis met cyclamen en ontdek hoe je ze gemakkelijk zelf kunt vermeerderen
Advertisement

Cyclamen zijn absoluut hele mooie planten: de winterharde, wilde soorten beschilderen het struikgewas elke herfst met roze penseelstreken, en ze behoren tot de weinige felgekleurde bloemen die ook in de winter met succes kunnen worden geteeld. Vanaf het einde van de herfst en vooral rond de kerstfeesten zie je dan ook veel rode, witte, roze en vele andere tinten wilde bloemen in de winkelschappen en op de markt, om vervolgens thuis mooi tot hun recht te komen.

Als ze op de juiste manier worden verzorgd, kunnen de meer rustieke exemplaren jaar na jaar terugkomen, dus waarom zou je ze niet ook proberen te vermeerderen, zodat je er veel hebt om te bewonderen of om cadeau te geven?

Advertisement
Creativo

Creativo

Er zijn ten minste twintig verschillende soorten cyclamen, die alle afkomstig zijn uit het Middellandse-Zeegebied en die om er echt weelderig uit te zien, de voorkeur geven aan milde temperaturen. Van al deze soorten zijn er in het algemeen twee te koop: de meer resistente soorten (vaak "rustieke" genoemd), die de kou kunnen overleven, en de meer delicate, zogenaamde Perzische soorten, die je in bloemenwinkels kunt vinden en die grotere bloemen hebben, misschien met soorten met speciaal gevormde bloemblaadjes.

Rustieke cyclamen zijn kleiner en kunnen worden vermeerderd door zaad of door deling van de bollen, terwijl de Perzische cyclamen moeilijker te vermeerderen zijn.

Vermeerdering door zaad

Zaden moeten 24 uur in water worden bewaard voordat ze in de grond worden gestopt. De beste tijd om dit te doen als je direct buiten wilt planten is in het voorjaar, wanneer de dagtemperaturen 10-12 graden bereiken, maar je zult de bloemen het volgende voorjaar zien. Maar als je het wat sneller wilt doen, kun je ook in de winter beginnen, zodat je al in het voorjaar bloemen ziet.

Na 24 uur in water, leg de zaden dan in een zaaibed, of in kleine, niet te diepe potjes (met een diameter van 5 tot maximaal 10 cm), bedekt met ongeveer een vinger grond en houd de grond vochtig maar niet te nat tot je spruiten van een paar centimeter hoog ziet. Op dat moment kun je beginnen met regelmatig water te geven, altijd wanneer de grond uitdroogt.

De vermeerdering door zaad gaat langzaam, vooral bij Perzische cyclamen. Over het algemeen moet je een jaar en een paar maanden wachten voordat je volledig ontwikkelde planten hebt.

Vermeerdering door knolverdeling

Cyclamen zijn knollen, dus er zit een soort donkere aardappel in de grond, meestal rondachtig, en die moet worden gedeeld. Het verdelen gebeurt in de herfst: neem de knol voorzichtig uit de grond, zonder de wortels te breken, neem een zeer scherp en perfect gesteriliseerd mes en verdeel de knol in tweeën door hem als een taart in twee halve cirkels te snijden.

Elk stuk wordt ongeveer 5 cm in de grond begraven, zodat het wortel schiet voordat de winter aanbreekt. Het is het beste als het oppervlak dan verder wordt beschermd met mulch als de winter koud is. 

Ook hier geldt dat je in het voorjaar zult zien of dit succesvol is geweest, wanneer je nieuwe bladeren ziet uitlopen. Professionals geven echter de voorkeur aan de langere methode van vermeerdering door zaad.

Heb jij wel eens cyclamen vermeerderd?

 

 

Advertisement