Ruiken kleren en ondergoed naar vochtigheid na het wassen? Maak een geweldige DIY parfum voor stoffen

door Natasja

28 December 2021

Ruiken kleren en ondergoed naar vochtigheid na het wassen? Maak een geweldige DIY parfum voor stoffen
Advertisement

Het kan gebeuren dat de kleren of het ondergoed dat je gewoonlijk draagt, wanneer ze uit de wasmachine komen, een onaangename, vochtige of zelfs muffe geur hebben, ook al zijn ze in feite schoon. Daar zijn vele oorzaken voor: er is te veel wasmiddel of wasverzachter gebruikt; de trommel, pakkingen of filter van de wasmachine zijn vervuild; de machine is overbelast; de was bleef te lang in de dichte wasmachine zitten voordat het er uit werd gehaald, enzovoort.

Als je geen tijd hebt om de kleding opnieuw te wassen en ook geen droger kunt gebruiken, kun je jezelf toch helpen met een DIY middeltje dat de moeite waard is om klaar te hebben wanneer je de kleding wilt opfrissen voordat je het aandoet.

Advertisement
Creativo

Creativo

Er zijn twee manieren waarop je een parfum voor stoffen kunt bereiden. 

Eerste methode

  • 250 ml gedestilleerd water
  • 120 ml gedistilleerde witte azijn
  • 120 ml gedenatureerde alcohol (of alcohol voor menselijke consumptie van 95°)
  • 15 druppels van een etherische olie naar keuze

Het enige wat je hoeft te doen is alles samen te mengen in een sprayflacon van minstens een halve liter en goed te schudden voor gebruik. De azijn neutraliseert onaangename geurtjes, terwijl de zure geur na een tijdje verdwijnt en de alcohol de geur van de etherische oliën fixeert, zodat deze op de weefsels blijft hangen.

Tweede methode - sneller

  • 100 ml wodka (of alcohol voor menselijke consumptie van 95°, van het soort dat wordt gebruikt om sterke drank te bereiden)
  • 15 druppels etherische olie naar keuze

Een truc die ook in de theaterwereld wordt gebruikt om de zweetgeur van toneelkostuums te neutraliseren, is om er zuivere wodka op te spuiten (lage kwaliteit is prima). Het is een middel dat ook helpt bij gewone kleding die nare geurtjes afgeeft, en om er een aangename olfactorische noot aan toe te voegen, worden essentiële oliën toegevoegd. 

Gewone witte azijn vermengd met water (gewoon of gedistilleerd water) kan ook worden gebruikt, meestal in gelijke delen: ook dit neutraliseert geuren en dan verdwijnt zijn eigen doordringende geur, maar veel mensen vinden het toch niet erg als het nog een tijdje blijft hangen.

Deze middelen kunnen ook helpen om gordijnen of stoffen bekleding van fauteuils, kussens en banken te begeuren, om het huis gezelliger te maken, of als je de geur van sigaretten moet verwijderen!

Advertisement