Een balletje aluminiumfolie in de wasmachine of vaatwasser: ontdek deze handige en doeltreffende truc

door Natasja

25 December 2021

Een balletje aluminiumfolie in de wasmachine of vaatwasser: ontdek deze handige en doeltreffende truc
Advertisement

Wanneer je de was doet, kleding in de droger stopt of borden, pannen en glazen uit de vaatwasser haalt, wil je altijd dat de kleding en het wasgoed schoon en zacht zijn en dat de vaat schoon en glanzend is. Je krijgt niet altijd het optimale resultaat dat je wenst, en soms is dat te wijten aan een onderliggend probleem: de manier waarop je de apparaten hebt geladen, te veel wasmiddel of een gebrek aan onderhoud van het apparaat. Maar als je nies verkeerds hebt gedaan en je alleen maar wilt proberen de gebruikelijke resultaten van deze huishoudelijke taken te verbeteren, wat kun je dan doen?

Je kunt de aluminiumfolie bal truc proberen, waarvoor je alleen een vel keukenfolie bij de hand moet hebben.

Advertisement
Creativo

Creativo

Neem een schoon vel aluminiumfolie en rol het op, door het in je handen op te rollen. Het hoeft niet te compact te zijn, je kan er gewoon op drukken en het een bolvorm geven.

In de droger

Een balletje (of ook twee) tussen de kleren die je in de droger stopt, is een van de meest gebruikte trucs om de statische elektriciteit tussen de stoffen te verminderen. Het zal ervoor zorgen dat de stoffen hun ideale textuur behouden, en je kunt dezelfde bal steeds opnieuw gebruiken, tot maximaal twee maanden (één als je de droger vaak gebruikt). Er is geen risico dat de kleding vlekken krijgt, maar om dat zeker te weten, kun je het eerst uitproberen met een lading wasgoed waar je minder om geeft, eventueel wat oud huishoudlinnen.

In de vaatwasser

De truc werd beroemd dankzij een TikTok-video https://www.tiktok.com/@carolina.mccauley/video/6968596608103533825, waarin de gebruiker (Carolina Mccauley) te zien is terwijl ze een aluminiumfoliebal in de bestekmand plaatst, alvorens de volle vaatwasser te sluiten en een wascyclus te starten. Aan het einde van het programma glanst alles als nieuw.

In werkelijkheid is het niet alleen de aluminiumfoliebal die dit bewerkstelligt, maar de chemische reactie tussen de aluminiumfolie en het vaatwastablet dat in dit type apparaat wordt gebruikt. Dit lijkt sterk op een andere doe-het-zelf-truc voor zilver- en metalen bestek, waarbij gebruik wordt gemaakt van zeer heet water, baking soda en aluminiumfolie.

Bij zeer hoge temperaturen (en het vaatwaswater bereikt zeker het vereiste temperatuurniveau) reageert het in veel tabletten aanwezige baking soda namelijk met het aluminium, met als resultaat dat vele vlekken en kringen uit het metaal van het vaatwerk worden verwijderd.

Heb je deze methodes wel eens geprobeerd?

Advertisement