Ga je een paar dagen weg? Regel de verwarming op de juiste manier om onnodige verspilling te voorkomen

door Natasja

24 December 2021

Ga je een paar dagen weg? Regel de verwarming op de juiste manier om onnodige verspilling te voorkomen
Advertisement

Het is fijn om in de winter een paar dagen van huis weg te kunnen, en dat gebeurt vaak rond kerst, wanneer je samenkomt met familieleden die je lang niet hebt gezien, of gewoon als een hoognodige onderbreking van het dagelijks leven.

Wanneer je tijdens het koude seizoen van huis weggaat, moet je er echter op letten dat je de verwarming op de juiste manier programmeert: je kunt deze zo regelen dat je tijdens de afwezigheid en bij je terugkeer geen onnodige verspilling veroorzaakt. Lees verder om te weten te komen welke tips je kunnen helpen het verbruik te verminderen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

1. Verlaag de temperatuur met een paar graden ten opzichte van de gemiddelde huistemperatuur. Geschat wordt dat de ideale temperatuur thuis in de winter rond 20° moet liggen en in ieder geval tussen 18° en 22°. Elke graad minder komt overeen met een aanzienlijke vermindering van het verbruik, vooral als je de verwarming gedurende vele uren aan laat.
    Wanneer je weg bent, is het dus niet nodig de thermostaat op dezelfde waarde te houden als wanneer het huis bewoond is (tenzij je dit misschien doet voor enkele tere planten in een kamer, of als je dieren in huis laat): het is voldoende de thermostaat op 14° te zetten.
    2. Zet de verwarming niet helemaal uit: dat moet je compenseren als je terugkomt, en als het erg koud is, verbruik je uiteindelijk toch veel energie.
    3. Controleer de status van het systeem, en repareer zo nodig alles wat niet goed werkt. Dus als je dat het afgelopen jaar nog niet hebt gedaan, controleer dan de boiler en doe het jaarlijkse onderhoud. Zo kun je er zeker van zijn dat er geen ongelukken gebeuren terwijl je weg bent!
    4. Sluit alle ramen goed voordat je weggaat. Niet alleen de ramen, maar ook de jaloezieën en zelfs de gordijnen. Je hebt verwarming in huis en als je 's nachts alles dichthoudt, blijft de warmte langer binnen.
    5. Kies de vorstbeveiligingsmodus als je voor langere tijd afwezig bent. Sommige systemen regelen zichzelf automatisch, zodat een plotselinge temperatuurdaling geen schade door vorst veroorzaakt, en houden het huis op een minimumtemperatuur om niet te veel energie te verbruiken.
    6. Zorg ervoor dat de verwarming een paar uur voor je terugkeer aangaat, zodat het huis op de ideale temperatuur is!

Met deze maatregelen zul je je verwarming zeer efficiënt hebben geregeld.

Advertisement