Gebruik sinaasappelen om je huis op een natuurlijke en onweerstaanbare manier te parfumeren

door Natasja

24 December 2021

Gebruik sinaasappelen om je huis op een natuurlijke en onweerstaanbare manier te parfumeren
Advertisement

Sinaasappelen hebben een onmiskenbare geur, die goed samengaat met die van vele specerijen en bloemen, waardoor ze een perfect ingrediënt zijn in vele parfums en verfrissers, en in diverse zoete en hartige recepten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat gedroogde citrusvruchten ook terechtkomen in de natuurlijke decoraties waarmee het huis wordt versierd in de verschillende seizoenen van het jaar en vooral in de winter, wanneer de geur van deze citrusvruchten misschien nog wel meer welkom is.

Om van hun onmiskenbare geur te genieten en ervoor te zorgen dat deze het hele huis doordringt, zijn er verschillende methoden om te proberen, waarvan de meeste het gebruik van gesneden, gedroogde sinaasappels omvatten. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo, Commons Wikimedia

Creativo, Commons Wikimedia

Hoe parfumeer je je huis met sinaasappels

  •  Glazen potten: neem glazen potten, die gladde, onversierde wanden hebben, en vul ze met schijfjes of ook gedroogde reepjes schil. De schijfjes kunnen het best tegen de wanden worden geplaatst, zodat je de gekleurde rondjes kan zien, terwijl de schillen misschien beter er binnenin kunnen worden gelegd, om ze op te vullen. Je kunt ook schillen van andere citrusvruchten toevoegen, zelfs gedroogde appelschillen, en natuurlijk kaneelbessen, of steranijs of andere specerijen die je graag combineert. Voor een zoetere noot is vanille ook een goed idee. Maar takjes rozemarijn of salieblaadjes zouden ook goede combinaties kunnen zijn.

    Als je de geur wilt benadrukken, kun je ook druppels van een bijpassende etherische olie toevoegen.

    De pot moet open worden gehouden of hooguit worden afgedekt met een gaasje om de geur te laten verspreiden, en je kunt hem zelfs gebruiken als tafeldecoratie.

  •     Op radiatoren: zowel gedroogde als verse schijfjes of schillen kunnen een luchtverfrisser worden als ze in een kommetje met een beetje water op de radiator of de kachel worden gelegd. Zorg ervoor dat het water niet opraakt wanneer je verse plakjes of schillen gebruikt.
  •     In plaats van wierook: sommige mensen vinden het ook lekker om perfect gedroogde sinaasappelschillen of schijfjes in een kopje of kommetje te branden alsof het wierookstokjes zijn. Men zegt dat dit een uitstekend middel is tegen de sterke geur van tabak.

Hoe sinaasappels te drogen:

  • In de oven: bak de schijfjes (ongeveer 5 mm dik) op 90° gedurende ongeveer drie uur, waarbij je ze om het half uur omdraait.
  • In de magnetron: kook ze 5 minuten op 650 watt vermogen, en verhoog dit zo nodig met nog eens 2 of 3 minuten tot ze droog zijn. Overdrijf het niet, want ze kunnen gemakkelijk verbranden.


Ga je ook je huis met sinaasappels parfumeren?

Advertisement