12 betoverende kersttafels om inspiratie op te doen voor gedenkwaardige lunches en diners

door Natasja

23 December 2021

12 betoverende kersttafels om inspiratie op te doen voor gedenkwaardige lunches en diners
Advertisement

Met vrienden en familie rond de tafel zitten is een van de dingen die het kerstfeest echt speciaal maken. Takken van dennenbomen of andere planten, kaarsen, dennenappels, sinaasappels en specerijen, en verder alle decoraties die je maar wilt: er zijn echt heel veel manieren om de tafel met kerst te versieren.

En dan is er nog de keuze van het servies dat qua vormen en kleuren bij alles past: als je op zoek bent naar ideeën om je gasten te verrassen, bekijk dan eens de voorstellen hieronder, misschien zit er wel iets voor jou bij!

Advertisement

Een lange houten snijplank wordt in het midden van de tafel geplaatst en daarop staan verschillende glazen potten met zout erin. Elke pot wordt dan afwisselend gevuld met een kaars of rode bessen en groene bladeren. Dit is een heel eenvoudige, goedkope en elegante manier om de kleuren en symbolen van het feestseizoen op tafel te brengen.

Advertisement

Een tafelloper van linnen of ongebleekt katoen, bedekt met dikke dennentakken en een paar witte kaarsen: sommige grotere en kortere, andere dunnere die in elegante kandelaars zijn gezet. Ook dit kan echt in heel weinig tijd gebeuren. En het is niet nodig om opzichtig servies tevoorschijn te halen!

karinuliving.com

karinuliving.com

Onderzetters van natuurvezel als onderborden en amberkleurige glazen in de kleur van de sinaasappelschijfjes die als plaatskaartjes werden gebruikt. Verder plantjes in potjes met takken van coniferen en eucalyptus: een perfecte combinatie op een in zwart en wit gedekte tafel.

dearlilliestudio.com

dearlilliestudio.com

Hetzelfde kleurenpalet: wit, groen, zwart en oranje. De kaarsen in het midden zijn donkergroen, maar misschien kun je ook zwarte kaarsen gebruiken!

sanctuaryhomedecor.com

sanctuaryhomedecor.com

Zalm in plaats van oranje, en blauw in plaats van zwart. Het contrast is minder groot, maar nog steeds zeer elegant. Er zijn ook neutrale tinten, zoals het blauwgrijs van de borden en het bijna zilverkleurige van de dennenappels in de compositie van de tafeldecoratie. Ook de stof met Schots patroon die onder de borden doorloop is in overeenstemming met de traditie.

Advertisement
blesserhouse.com

blesserhouse.com

Enkele takjes rozemarijn en rode bessen tussen de kaarsen en belletjes: op een tafelkleed, ook een rustiek rood-wit zoals dit, is het een eenvoudige en betoverende versiering.

Een ander snel en ruimtebesparend idee: smalle gouden kaarsenhouders, een paar sierlijk gerangschikte takken en een aantal gelukbrengende granaatappels.

Advertisement
sawdust2stitches.com

sawdust2stitches.com

Als je echter iets schilderachtigs wilt, kun je transparante kerstballen gebruiken met daarin heel dunne lichtsnoeren. Deze moeten worden geplaatst tussen diabetische takken en misschien andere soepele takken, en enkele donkere bessen.

northcarolinayogagirl.wordpress.com

northcarolinayogagirl.wordpress.com

Een eenvoudige loper in rood en zwart ruitjesstof, met kleine boompjes in het midden van de tafel. Als je er een aantal zelf hebt gemaakt, kun je die ook gebruiken!

Advertisement

Als je daarentegen de tafel vrij leeg wilt laten, misschien om hem te vullen met alle verschillende gangen van het menu en die direct aan tafel te serveren, dan kun je je concentreren op de versiering direct erboven, met takken en versieringen die aan het plafond hangen.

Een ander heel mooi idee dat weinig plaats inneemt, en dus ook geschikt is voor kleinere tafels, is een eenvoudig tafeldecoratie gemaakt van een houten dienblad en gevuld met kaarsen en veel kleine lichtjes.

Advertisement

Dit miniatuur sneeuwtafereel staat ook erg leuk in het midden van een tafel, en kan ook sneller ergens anders neergezet worden als het tijd is om te eten.

Welke van deze ideeën vind je het mooist voor de kersttafel?

Advertisement