Welke fouten moet je vermijden bij het schoonmaken van roestvrijstalen oppervlakken

door Natasja

21 December 2021

Welke fouten moet je vermijden bij het schoonmaken van roestvrijstalen oppervlakken
Advertisement

Het gasfornuis, de spoelbak, misschien zelfs de koelkast en de magnetron: er zijn veel roestvrijstalen oppervlakken die je in de keuken regelmatig zult moeten schoonmaken. Aangezien veel van deze oppervlakken voortdurend in gebruik zijn en in contact komen met voedsel en vuil, worden ze ook het vaakst gereinigd met veel schoonmaakmiddelen.

Door het schoonmaken kunnen deze oppervlakken echter enigszins beschadigd raken en hun oorspronkelijke uiterlijk verliezen. Om dit te voorkomen, of in ieder geval het moment waarop het gebeurt uit te stellen, kun je het beste proberen een aantal veelgemaakte fouten, zoals de onderstaande, te vermijden.

Advertisement
Creativo

Creativo

  1. Vermijd schurende producten: roestvrijstaal krast gemakkelijk, dus vermijd het gebruik van producten die microkorrels bevatten die de staalnerf kunnen aantasten. Ze zijn zeker zeer doeltreffend in het verwijderen van vuil, vlekken en vingerafdrukken, maar ze laten ook sporen na op het roestvrijstalen oppervlak. Je kunt dus chloorhoudende schoonmaakmiddelen gebruiken, die kunnen reinigen en polijsten zonder gevaar voor voortijdige veroudering van het staal. Zorg ervoor dat je goed afspoelt en veeg het daarna onmiddellijk af met een zachte, droge doek om sporen van water te verwijderen.
  2. Beweeg altijd in de richting van de korrel van het staal: volg de zichtbare "aders", en ook op gepolijst staal beweeg altijd in één richting, zonder cirkelvormige bewegingen te maken of over reeds behandelde zones te gaan.
  3. Laat geen voorwerpen in de spoelbak liggen: dit kan soms gebeuren, maar het moet geen gewoonte worden om ze te lang in de spoelbak te laten liggen voordat ze worden afgewassen. Ook als je de vaat in de spoelbak zet en deze vol water laat lopen, zal het water dat blijft staan met al het vuil dat er langzaam in oplost, bijdragen tot het beschadigen van de afwerking van het roestvrijstaal. Daarom moet je de spoelbak altijd schoonmaken, ook al is het maar even, nadat je de vuile vaat hebt verwijderd, en onmiddellijk afdrogen met een schone doek.
  4. Vermijd het gebruik van bleekwater: het reinigt heel goed, maar na verloop van tijd wordt het staal dof. Bovendien kunnen er microscheurtjes in het oppervlak ontstaan waar vuil en bacteriën zich dan schuilhouden. Alcohol en producten op alcoholbasis (zoals glasreinigers) kunnen daarentegen het negatieve effect hebben dat de buitenste beschermlaag van staal verkleurt.
  5. Gebruik geen borstels, staalwol of schuursponzen: het spreekt vanzelf dat deze krassen op het roestvrijstaal zullen veroorzaken. Het is beter microvezeldoekjes of, indien nodig, ook papieren handdoekjes te gebruiken.
  6. Het is ook beter om niet te hard water te gebruiken: zelfs als het na het schoonmaken goed wordt afgedroogd, is de kans groter dat er kalkaanslag achterblijft.                                                                                                 Pak het vuil dus onmiddellijk aan, maar zonder te overdrijven met al te agressieve producten of hulpmiddelen die de afwerking van het staal kunnen beschadigen: zo blijven de diverse apparaten en meubelen er langer mooi uitzien!

Advertisement