Geen onaangename geuren meer uit schoenen: probeer koffiedik en andere doe-het-zelf middelen

door Natasja

22 December 2021

Geen onaangename geuren meer uit schoenen: probeer koffiedik en andere doe-het-zelf middelen
Advertisement

Als het buiten slecht weer is en je de schoenen die je de hele dag hebt gedragen, of waarin je misschien hebt gesport, niet ergens buitenshuis kunt laten staan zodat ze geen onaangename geuren in de kamer verspreiden, is het handig om middelen klaar te hebben om die zeer onaangename geuren te neutraliseren. Dat geldt des te meer in de winter, wanneer alle schoenen die je draagt dicht zijn, en over het algemeen gemakkelijker onaangename geuren ontwikkelen.

Er zijn veel huishoudelijke methoden, en bij veel daarvan worden ingrediënten of voorwerpen gebruikt die je gewoonlijk in huis hebt, of andere die gemakkelijk te vinden zijn zonder veel geld uit te geven. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Koffiedik: de meest doeltreffende methode is om het direct in de schoenen te strooien. Alvorens dit te doen, is het echter een goed idee om het volledig te laten drogen, een noodzakelijke stap wanneer je deze keukenresten als verfrisser wilt gebruiken (ook in andere delen van het huis). Het is dus een goed idee om er een gewoonte van te maken het koffiefilter te legen op een blad waar de gemalen koffie goed gescheiden blijft terwijl het droogt. Dit duurt een paar uur in de zomer, hooguit een dag in de winter. Als het klaar is, verkruimel je het en strooi je het poeder in je schoenen. Na ongeveer 4 of 5 uur is er geen geur meer te bekennen en kun je de schoenen schudden om de koffie die erin is achtergebleven eruit te halen. Met een iets minder onmiddellijk effect maar nog steeds doeltreffend is de methode waarbij de droge grond in een zakje of een dunne zakdoekje wordt gedaan, die in de schoen wordt gestoken. Dit maakt het gemakkelijker om de koffie te verwijderen zonder iets vuil te maken.
  • Baking soda en essentiële oliën: giet twee eetlepels baking soda in een kleine kom en voeg vervolgens 5 druppels van een essentiële olie van je keuze toe. Meng het goed en strooi het vervolgens in de schoenen, op de binnenzool, volgens dezelfde instructies als de methode met koffie. 
  • Droogtrommeldoekjes: de gebruikte blijven over het algemeen lekker ruiken. Je kunt ze dan in de schoenen doen. Als ze niet meer geuren, doe er dan een paar druppels etherische olie in.
  • Je kunt ook een paar oude sokken of restjes schone stof gebruiken, besprenkeld met een paar druppels etherische olie.
  • Je kunt ook profiteren van de geur van essentiële oliën door katoenen balletjes te gebruiken met een paar druppels van je favoriete geur.
  • Kattenbakvulling: dit is een noodoplossing, maar als je wilt voorkomen dat je schoenen in het hele huis onaangename geurens verspreiden, giet gewoon wat kattenbakvulling in de schoenen.
  • Aromatische kruiden: gedroogde en fijngehakte kruiden kun je net zo gebruiken als voor het ontgeuren van lades, doe ze dan in zakjes en stop ze in de schoenen.
  • Schillen van citrusvruchten: wanneer je deze vruchten consumeert, bewaar de schillen. Als ze droog genoeg zijn, kun je ze gebruiken om schoenen te ontgeuren, want ze blijven een tijdje een aangename geur houden.


Wat is je favoriete methode?

Advertisement