Ben je op zoek naar planten die weinig water nodig hebben? Er zijn er verschillende die weinig zorg nodig hebben

door Natasja

24 December 2021

Ben je op zoek naar planten die weinig water nodig hebben? Er zijn er verschillende die weinig zorg nodig hebben
Advertisement

Het is niet altijd eenvoudig om de nodige zorg te besteden aan de planten die je in huis haalt, of in de tuin plaatst, en vervolgens in een niet-natuurlijke omgeving worden gekweekt: het creëren van de licht-, vochtigheids- en temperatuuromstandigheden die voldoende zijn om de overleving van de verschillende soorten te garanderen, vergt al een zekere aandacht, maar als de planten ook nog constant water moeten krijgen, wordt de verzorging ervan nog een grotere uitdaging.

Als je hier geen tijd voor hebt, maar toch graag planten in huis wilt hebben, kunt je het beste kiezen voor planten die gedurende langere perioden droogte kunnen verdragen. Vergeet niet dat het hoe dan ook een goed idee is om eerst uit te zoeken wat de behoeften van de planten zijn op het gebied van blootstelling en klimaat, en als je er zeker van bent dat je ze geschikte omstandigheden kunt bieden, dan is het geen probleem om ze binnen een plekje te geven.

Advertisement

Rooketende plant

De Beaucarnea 'recurvata' (olifantenpoot) wordt ook wel rooketende plant genoemd, omdat men gelooft dat hij rook kunt absorberen in afgesloten ruimten, hoewel hij in werkelijkheid "slechts" het vermogen heeft om vuur te weerstaan.

Je moet deze planten in de lente en de zomer ongeveer om de veertien dagen water geven, en in de winter soms wel drie of vier keer; maar als je het vergeet en iets later water geeft, zouden ze dankzij hun wateropslagcapaciteit zonder problemen moeten overleven. Wat de belichting betreft, kunnen ze zich aanpassen aan minder licht, hoewel ze de voorkeur geven aan een lichtere plek.

Advertisement

Sedum morganianum

Sedum morganianum

Commons Wikimedia

Dit is een van de populairste sedumsoorten, vanwege zijn dikke takken met vlezige bladeren die eruitzien als grote, zilvergroene korrels: aan de takken dankt hij zijn Engelse naam "donkey's tail". De bladeren kunnen gemakkelijk worden "gepeld" en soms vind je er enkele die op de grond zijn gevallen: raap ze gewoon op en begraaf ze in de grond om nieuwe planten te baren.

Geef alleen water als de grond droog is, en je zult zien dat er in de winter weken voorbijgaan voordat je weer water hoeft te geven. Ze houden van zonnige locaties.

Haworthia

Haworthia

Pixabay

Er zijn vele soorten Haworthia's, en een van de populairste is die welke soms wordt vergeleken met de vacht van een zebra vanwege de strepen op de bladeren, die een zeer dramatisch contrasterend patroon vormen. Deze soort is de Haworthia fasciata, en kan elke ruimte smaakvol decoreren, vooral vensterbanken of goed verlichte planken. Het zijn Zuid-Afrikaanse planten die houden van de zon en temperaturen die niet onder 5-10° dalen.

Gasteria Bicolor

Gasteria Bicolor

Commons Wikimedia

Een op aloë gelijkende plant, die langzaam groeit en leeft bij temperaturen tussen 10 en 27°. Als je van hun bijzondere kleurschakeringen wilt genieten, moet je de planten op een zeer lichte plaats zetten (op het zuiden of westen), maar zonder direct zonlicht, want dat zou de vlekken doen verbleken en de kleur rood doen worden.

Ook hier, geef pas water als de grond is opgedroogd, wat in de winter vaak betekent dat er een maand of twee voorbij kan gaan zonder water te geven.

Kalanchoe tomentosa

Kalanchoe tomentosa

Commons Wikimedia

Kalanchoë tomentosa ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook fijn om aan te raken: de zilverkleurige bladeren van de Kalanchoë tomentosa zijn bedekt met een delicaat, zacht dons waardoor ze bijna vilt lijken. Ze houden van licht en moeten, net als de andere hierboven genoemde vetplanten, alleen water krijgen als de grond droog is, want ze verdragen geen stagnatie, vooral niet in de winter.

Advertisement

Levende stenen

Levende stenen

Pixabay

Ze zien eruit als stenen, maar het zijn planten, vandaar de naam van de soort Lithops, 'levende stenen'. Om dit te benadrukken worden ze, ook wanneer ze thuis in potten worden gekweekt, vaak omringd door kiezelstenen, eventueel in kleuren die lijken op die van de planten. Er wordt zelfs gezegd dat ze evenveel zorg nodig hebben als stenen. Dit is overdreven, maar het zijn zeker planten die je nog meer kunt vergeten dan andere planten als ze op een lichte plaats staan met temperaturen tussen 17 en 23 graden het hele jaar door.

Vergeet niet dat ze ruimte nodig hebben: de plant bovengronds groeit niet veel, maar de wortels nemen veel ruimte in.

Advertisement