Wil je je orchideeën bemesten? Ontdek hoe je je orchideeën het best kunt verzorgen, voor weelderige bloemen

door Natasja

20 December 2021

Wil je je orchideeën bemesten? Ontdek hoe je je orchideeën het best kunt verzorgen, voor weelderige bloemen
Advertisement

Orchideeën behoren tot de meest populaire bloeiende planten ter wereld, met hun eindeloos fascinerende vormen en kleuren. Als je ze binnenshuis kweekt, ver weg van de tropische klimaten waaruit deze planten afkomstig zijn, vergt dat echter enige zorg van onze kant.

Afhankelijk van de temperatuur en de breedtegraad waarin je leeft, zullen er soorten zijn die gemakkelijker te telen zijn dan andere, omdat ze beter bestand zijn tegen de kou en tegen minder daglicht, vooral in de winter, terwijl andere juist extra inspanning zullen vergen. De meststoffen die de meest voorkomende geteelde binnensoorten nodig hebben, zijn echter min of meer dezelfde. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De meststof

Hoewel er veel specifieke producten voor orchideeën bestaan die je in veel winkels en tuincentra kunt kopen, wordt, net als bij alle andere planten wanneer je orchideeën geen bijzondere problemen hebben, het soort meststof aanbevolen dat evenwichtig is in stikstof, fosfor en kalium en dat wordt aanbevolen voor tuinieren in het algemeen. Je herkent ze aan de vermelding "20-20-20", waarmee wordt aangegeven dat ze hetzelfde percentage van deze bestanddelen bevatten. 

Een nuttige tip, die niet alleen voor orchideeën geldt, is de dosering altijd iets te verminderen ten opzichte van wat op de verpakking staat; in het geval van orchideeën is het raadzaam de concentratie te halveren, dus altijd ten minste dezelfde hoeveelheid water te gebruiken, of zelfs meer.

Er zijn echter meststoffen voor orchideeën die verschillende verhoudingen aangeven, met een groter aantal van een van de aangegeven elementen boven de andere. Welke is de beste? Planten hebben de neiging de voedingsstoffen op te nemen die ze nodig hebben, terwijl de andere in de bodem blijven en door het water worden weggespoeld. Afhankelijk van het soort orchidee, de voedingsstoffen die ze reeds uit het substraat krijgt, de samenstelling van het water waarmee je hem besproeit (leidingwater bevat naast calcium soms ook een beetje magnesium en kalium), en ook de manier waarop de meststof wordt toegediend en wanneer/hoe de plant wordt besproeid, heeft elk exemplaar dus meer baat bij het ene soort product dan het andere.

Uit onderzoek is echter gebleken dat het voor orchideeën soms beter is om een meststof te gebruiken die "3-1-2" is, d.w.z. met meer stikstof en minder magnesium. 

In elk geval is het raadzaam deze planten tussen de lente en de herfst te bemesten, en in de winter te stoppen met voeden.

Wat de kweektips betreft, die enigszins kunnen verschillen naargelang de specifieke soort, is het de moeite waard te onthouden dat:

  • Ze moeten op een lichte plaats worden bewaard, maar niet in direct zonlicht.
  • Geef water wanneer alle substraat (sphagnum mos of schors) is opgedroogd, en houd bij het water geven de pot ondergedompeld in water zodat alle aarde erin trekt, maar zorg er dan voor dat het water wegstroomt zonder te stagneren.
  • Geef de voorkeur aan doorzichtige potten, zodat ook de wortels met licht kunnen worden bereikt.
  • Ververs de potgrond ten minste om de twee à drie jaar.
  • Als je kleverig vuil op de bladeren aantreft, of de aanwezigheid van insecten of witte pluisjes, behandel de bladeren dan met een oplossing van water en zeep (zuivere zachte kaliumzeep, zoals die in de tuinbouw wordt gebruikt, of een zeep die door deskundigen wordt aanbevolen) om het vuil met de hand te verwijderen, en handel vervolgens naar gelang het soort besmetting dat de plant heeft aangetast.

Ben je goed in orchideeën binnenshuis te verzorgen?

Advertisement