Moeten de radiatoren schoongemaakt worden? Volg een paar eenvoudige richtlijnen om ze optimaal te laten werken

door Natasja

26 December 2021

Moeten de radiatoren schoongemaakt worden? Volg een paar eenvoudige richtlijnen om ze optimaal te laten werken
Advertisement

Schonere lucht en minder energieverbruik: een schone radiator helpt je om deze doelstellingen te bereiken. Je denkt er vaak pas na jaren, of in ieder geval na te veel maanden, aan om de radiators schoon te maken, maar er komt ook stof en vuil op te zitten dat je op andere oppervlakken in huis ziet.

Als ze vuil zijn, werken ze slechter: de warmte straalt moeilijker de kamer in, dus laat je ze langer aanstaan of zet je de verwarming hoger. Bovendien neemt de warme lucht die van hun oppervlak opstijgt stof en vuil mee dat zich vervolgens door het huis verspreidt, waardoor de luchtkwaliteit slechter wordt, mogelijk zelfs schadelijk voor mensen met ademhalingsproblemen. Zoek dus uit hoe je ze goed kunt schoonmaken.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Hoe vaak? Het minimum is één keer per jaar, maar twee keer zou beter zijn, en vooral vóór en na het koude seizoen, d.w.z. vóór en na de periode waarin we ze dagelijks gebruiken.

Hoe ze schoon te maken:

    1. Zorg ervoor dat ze zijn uitgeschakeld en goed afgekoeld, en verwijder alle afdekkingen of roosters waardoor je er niet in kunt of gemakkelijk bij de verschillende onderdelen van de radiator kunt komen.
    2. Neem een paar oude lakens of handdoeken (ook strandlakens die uitgewassen of verkleurd zijn), maak ze een beetje vochtig met water (ze hoeven helemaal niet nat te zijn) en leg ze op de vloer onder de radiator, zodat ze het water en vuil opvangen dat er tijdens het schoonmaken uitkomt. Door ze een beetje vochtig te gebruiken, zal het stof zich aan de stof hechten in plaats van door de kamer te zweven.
    3. Neem de roosters mee naar de badkamer of was ze in een grote teil. Warm water en een milde afwasmiddel (Marseillezeep is ook goed) is voldoende voor niet al te vuile roosters. Als er moeilijke afzettingen of vet zijn, gebruik dan een ontvetter. Het kan ook zijn dat je een borstel  moet gebruiken om precies alle spleten te bereiken.
    4. Afstoffen: je kunt een stofzuiger gebruiken, of het vuil met een föhn van de radiator wegblazen. In dat geval is het beter om de muur achter de radiator met een vochtige doek af te dekken, zodat al het vuil dat door de föhn wordt weggeblazen, wordt opgevangen.
    Als er plekken zijn waar geen van deze hulpmiddelen het vuil kan verwijderen, gebruik dan een paar radiatorborstels voor de spleten als je die kunt bereiken.
    5. Om de binnenkant van sommige modellen schoon te maken, heb je borstels nodig, en soms kan een stoomreiniger ook helpen.
    6. Maak ten slotte de buitenkant schoon: vermijd te zure of agressieve producten, tenzij het absoluut noodzakelijk is, want zekunnen de afwerking beschadigen. Geef daarom de voorkeur aan water met een beetje Marseillezeep of mild afwasmiddel, af te nemen met een spons of microvezeldoek, vervolgens af te spoelen en onmiddellijk af te drogen. Voor vettig en hardnekkig vuil kun je daarentegen ontvetters of DIY producten op basis van azijn, citroenzuur of baking soda gebruiken, waarbij je er altijd op moet letten dat je geen krassen maakt op het lakwerk.
    7. Voor knoppen en externe ventielen kun je een borstel gebruiken (ook het borstelhulpstuk van een stofzuiger) of een oude tandenborstel.

Succes!

Advertisement