Verstopte spoelbakafvoer? Probeer het in drie simpele stappen te ontstoppen

door Natasja

13 December 2021

Verstopte spoelbakafvoer? Probeer het in drie simpele stappen te ontstoppen
Advertisement

Ook als je er voortdurend op let geen borden en potten in de spoelbak te zetten voordat ze van alle etensresten zijn ontdaan, zodat ze niet in de afvoer terechtkomen, kan er op den duur gemakkelijk een verstopping in de leidingen ontstaan. Je merkt dit wanneer het water langzaam begint weg te lopen, en soms zelfs niet meer door de afvoer loopt.

In die gevallen kun je enkele eenvoudige oplossingen proberen voordat je de leidingen uit elkaar haalt of een loodgieter belt om de situatie op te lossen. Als eerste stap kun je een eenvoudige methode in drie stappen uitproberen, die echt alles kan zijn wat je nodig hebt voor een kleine verstopping.


Advertisement
Creativo

Creativo

  • Kokend water

    Het eerste wat je moet doen is wat water koken in een pan (ongeveer 3 liter op zijn minst) en het dan langzaam in de afvoer gieten. Wanneer de verstopping te wijten is aan een klomp vettige stoffen, kan kokend water deze vaak oplossen en naar beneden laten glijden zonder dat je er veel meer voor hoeft te doen.
    2. Ontstopper
    Als er nog wat water in de spoelbak zit, gebruik dan de traditionele zuigontstopper. Zorg ervoor dat de hele rubberen rand stevig op de bodem zit en duw langzaam naar beneden. Wanneer de zuignap stevig op zijn plaats zit, kun je krachtiger op en neer bewegen, waarbij je de rubberen kop misschien met één hand stil kunt houden.
    Soms is deze mechanische actie meer dan voldoende om het probleem te verhelpen.
   3. Azijn en baking soda
    Giet baking soda (ook ongeveer 100 of 130 gram is voldoende) in de afvoer, en onmiddellijk daarna een oplossing van heet water en azijn in gelijke delen (ten minste een halve liter). Je kunt ook het water en de azijn samen verwarmen alvorens ze erin te gieten.
    Na tien minuten of meer kun je een pan kokend water (minstens 3 liter) terug in de afvoer gieten, en eventueel ook de ontstopper nog eens gebruiken voordat alles is weggespoeld.

Deze drie stappen zijn vaak alles wat nodig is voor kleine opstoppingen. Als ze echter niet werken en je niet zeker weet hoe je de leidingen onder de spoelbak moet demonteren en opnieuw monteren, moet je de hulp van een loodgieter inroepen.

Welke methoden heb je geprobeerd om spoelbakken te ontstoppen?


Advertisement