Probeer het wasgoed witter te maken met deze alternatieve trucs voor bleekmiddel

door Natasja

13 December 2021

Probeer het wasgoed witter te maken met deze alternatieve trucs voor bleekmiddel
Advertisement

Het is niet altijd gemakkelijk om het doel van echt wit wasgoed zonder vlekken te bereiken, tenzij je bleekmiddel gebruikt, dat inderdaad een middel is dat de stoffen het witst maakt. Aangezien het echter ook een zeer agressief middel is dat sommige kwetsbaardere stoffen kan beschadigen, kan je alternatieve oplossingen proberen.

Er zijn verschillende huismiddelen te proberen die goede vervangers kunnen zijn voor bleekmiddel en die minder agressieve stoffen gebruiken zoals waterstofperoxide, azijn of citroenzuur. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Baking soda: je kunt het aan de was toevoegen door een half kopje rechtstreeks in de trommel te gieten. Of je kunt afzonderlijke vlekken voorbehandelen door een pasta van baking soda en water te maken en die op de vlek aan te brengen.
  • 3% waterstofperoxide. Dit kan op dezelfde manier worden gebruikt als baking soda, door een half kopje waterstofperoxide in de trommel of ook in het wasmiddelbakje te doen.
  • Citroensap: een half kopje, te gebruiken op dezelfde manier als waterstofperoxide. Als je je kleding wilt voorbehandelen, kook dan water in een pan met citroenschijfjes (gebruik een hele citroen) en laat de was een uur weken voordat je het wast.
  • Biologisch afwasmiddel: dit is niet de ideale oplossing, maar het kan van pas komen als andere middelen niet goed hebben gewerkt en je nog een laatste redmiddel wilt proberen. Kies een afwasmiddel dat vrij is van bleekmiddel en fosfaten. Gebruik een kwart kopje samen met gewoon wasmiddel.
  • Gedestilleerde witte (of alcohol) azijn: een half kopje is genoeg voor een middelgrote lading, een kopje voor een grotere lading of wanneer de vlekken ernstiger lijken. Het wordt in de trommel of de wasmiddelbakje gegoten, samen met de producten die gewoonlijk voor het wassen worden gebruikt. Je kunt ook een beetje pure azijn spuiten op zweetvlekken in de oksels of rond halslijnen en kragen, voordat je de kleding in de wasmachine stopt.
  • Natriumpercarbonaat: giet twee eetlepels natriumpercarbonaat in een teil met heet water en laat de kleding een half uur weken alvorens de vlekken uit te wrijven, uit te spoelen en dan verder te gaan met de was zoals gewoonlijk.

Als je kunt, droog de kleding dan in de zon: het zonlicht bleekt op natuurlijke wijze, en als de stoffen niet het risico lopen uit te drogen en te stijf te worden in direct zonlicht, is het een uitstekend middel om te gebruiken na het wassen.

Wat is jouw favoriete manier om wasgoed te bleken?

Advertisement