Volg deze nuttige tips om je kleding altijd zo mooi mogelijk te houden

door Natasja

13 December 2021

Volg deze nuttige tips om je kleding altijd zo mooi mogelijk te houden
Advertisement

Een kledingkast of zelfs een inloopkast steeds perfect in orde houden is geen gemakkelijke opdracht, en velen onder ons zullen moeten toegeven dat er hoekjes in hun meubelen of lades zijn waar kleding of accessoires misschien een beetje rondslingeren of precair op elkaar gestapeld liggen.

Maar ook kleren op de juiste manier opbergen betekent dat je ze goed moet verzorgen om hun levensduur te verlengen. Er zijn veel gewoonten of fouten die na verloop van tijd schadelijk kunnen blijken, wanneer je na een tijdje een tas of blouse wilt pakken en ontdekt dat het zichtbaar is verpest. Lees verder om te ontdekken of jij ook een van die fouten maakt die je moet vermijden.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Als je kleren mee naar huis neemt van de wasserette, moet je ze niet in de plastic zakken bewaren. Als er zich dan toevallig wat vocht ophoopt in de kledingkast of als de kledingkast niet vaak wordt geopend, gaan de stoffen uiteindelijk vies ruiken. Als je ze goed wilt bewaren en afdekken, kun je beter ademende hoezen gebruiken, zelfs gemaakt van oude kussenslopen of lakens!

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

In de meeste gevallen is kleding ophangen in plaats van opvouwen beter, tenzij je de verkeerde kleerhanger gebruikt. Dunne ijzeren kleerhangers zijn over het algemeen alleen goed voor zeer sterke, dikke stoffen die niet kunnen kromtrekken of uitrekken, anders zijn grotere plastic of houten kleerhangers beter.

Pas op met kledingstukken met lovertjes, strassteentjes en andere applicaties in reliëf: hang ze waar mogelijk op, maar laat er altijd wat ruimte omheen, zodat er geen gevaar bestaat dat de versieringen in andere kledingstukken verstrikt raken.

Alles wat gebreid is en het risico loopt te rafelen of beschadigd te worden, moet opgevouwen in een speciaal gedeelte van de kledingkast worden bewaard, zonder in aanraking te komen met andere stoffen of ruwe of scherpe voorwerpen.

Tassen: hang ze waar mogelijk op aan de schouderband of de handvaten, dit geldt voor de tassen die niet te zwaar wegen en niet kunnen vervormen, verdeel anders de ruimte door vakken op planken te maken, dozen voor elke tas te stapelen of ook van die hangende houders te gebruiken. Alleen portefeuilles en enveloptassen passen zonder al te veel risico in lades.

Net als bij tassen mogen schoenen nooit op elkaar worden gestapeld of in schoenenrekken worden gepropt, omdat het bovendeel dan kan vervormen. Het is dus het beste om voor elk paar de minimaal noodzakelijke ruimte te maken om ze zo goed mogelijk te houden. Vul de binnenkant met krantenpapier, zodat ze hun vorm niet verliezen.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Bepaalde kledingstukken mogen, zelfs als ze met zorg zijn opgevouwen, nooit te lang tegen elkaar worden aangedrukt: spijkerbroeken en t-shirts, maar ook sweatshirts en trainingspakken kunnen wel, maar veel andere kledingstukken lopen het risico te worden verpest als ze te lang in koffers of dozen worden gelaten zonder ooit te worden verplaatst, eruit gehaald en opengevouwen.

Het is ook van groot belang kledingkasten en inloopkasten regelmatig te ventileren: kleding, schoeien en huishoudlinnen zijn allemaal artikelen die er niet bij gebaat zijn gedurende lange perioden in het donker gesloten te blijven.

Dit zijn kleine voorzorgsmaatregelen die samen een groot verschil kunnen maken in de manier waarop je je kleding en accessoires bewaart.

Advertisement