DIY huisverfrisser met winteraroma's: ontdek hoe je het kunt maken om de kamers lekker te laten ruiken

door Natasja

08 Februari 2022

DIY huisverfrisser met winteraroma's: ontdek hoe je het kunt maken om de kamers lekker te laten ruiken
Advertisement

Iedereen houdt ervan een aangename, schone geur en misschien zelfs wat fruitige, bloemige of kruidige noten te ruiken wanneer hij of zij door de verschillende kamers van het huis loopt. Als je eenmaal goed hebt schoongemaakt, is het fijn om een aantal verfrissers te hebben om te sprayen wanneer dat nodig is, voor dagelijks gebruik of vlak voordat de gasten arriveren voor een belangrijke gelegenheid.

Een DIY huisverfrisser maken is niet moeilijk: maak gewoon een basis waaraan je de gewenste essentiële oliën kunt toevoegen. Als je verfrissers wilt maken die perfect passen bij de wintersfeer, lees dan verder om enkele ideale geurcombinaties te ontdekken.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Voor de basis van je geurverfrisser heb je nodig:

  • 45 ml gedestilleerd water (gewoon water is niet goed)
  • 45 ml zuivere wodka (ook wodka van lage kwaliteit is prima). Of gedestilleerd toverhazelaarwater (extract). Een alternatief is gedenatureerde alcohol, maar dit kan de geur van de etherische oliën een beetje veranderen.
  • 30 druppels (maximum 40) van één of meer essentiële oliën naar keuze.

Meng deze ingrediënten in een kleine sprayflacon, bij voorkeur één waarvan de verstuiver de inhoud kan vernevelen, en schud krachtig vóór het verstuiven.

Combinaties van geuren om te overwegen

  •  Citrusachtig: essentiële oliën van citroen en pepermunt (elk 12 druppels) en 6 van olibanum (een aromatische hars).
  • Kruidig: essentiële oliën van kaneel en sinaasappel (elk 12 druppels) en dan 6 van kruidnagel. Als je deze niet lekker vindt, verminder dan de hoeveelheid door te compenseren met de andere. Als alternatief kun je ook 12 druppels kardemomolie, 10 druppels limoen en 8 druppels jeneverbessen proberen.
  • Ontspannend: 12 druppels elk van ylang ylang en limoen, en dan 6 van roos.
  • Balsamisch: 12 druppels etherische olie van bergamot en rozemarijnolie elk, plus nog eens 6 van pijnboom.
  • Opwekkend: 12 druppels etherische olie van gember, 10 druppels limoen, 8 druppels ceder.

 Uiteraard is er geen reden waarom je geen andere combinaties zou kunnen proberen: door te experimenteren zul je zeker de meest geschikte geur voor je huis of voor een bepaalde kamer vinden. De verschillende oliën hebben verschillende eigenschappen waardoor ze, volgens de leer van de aromatherapie, geassocieerd kunnen worden met verschillende stemmingen!

Advertisement