Bereid een zelfgemaakte ontvetter: slechts een paar eenvoudige ingrediënten om vuil te verwijderen

door Natasja

05 Februari 2022

Bereid een zelfgemaakte ontvetter: slechts een paar eenvoudige ingrediënten om vuil te verwijderen
Advertisement

Het is altijd handig om een vertrouwd, universeel product in huis te hebben dat je kunt gebruiken wanneer je moet schoonmaken. Zonder rekening te houden met de specifieke gevallen van bepaalde meer delicate materialen, zoals de verschillende soorten bekleding in huis, kunnen de meeste oppervlakken die je gewoonlijk moet schoonmaken over het algemeen worden gereinigd met slechts enkele producten, afhankelijk misschien van het soort vlek.

Wanneer het vuil vettig of olieachtig is, kan het nodig zijn een ander wasmiddel te kiezen dan het middel dat je gebruikt voor de meer oppervlakkige reiniging, en je kunt het ook zelf bereiden met een paar goedkope en gemakkelijk te vinden ingrediënten. Lees verder om uit te vinden hoe.

Advertisement
Creativo

Creativo

Met azijn:

  • 230 ml witte azijn (van wijn, rijst, appel, alcohol)
  • 5 druppels etherische olie van citroen of sinaasappel (maar je kunt ook een andere olie gebruiken die je lekker vindt ruiken)
  • 200 ml water (beter indien gedistilleerd)

Gebruik: nadat je de ingrediënten in een sprayflacon hebt gemengd, hoef je het alleen maar erop te spuiten en het enkele minuten te laten intrekken alvorens af te spoelen.

Zijn de vlekken echter wat moeilijker te verwijderen, dan kun je ook baking soda gebruiken: meng twee eetlepels baking soda met een eetlepel water tot een pasta, en ook in dit geval kun je een paar druppels van een etherische olie van keuze toevoegen. Breng vervolgens de pasta aan op de vlek, laat het zitten tot het een beetje opgedroogd is, schrob goed met een tandenborstel, spuit vervolgens azijn erop en zodra het klaar is met emulgeren, gebruik dan een vochtige doek om het te verwijderen. Soms is dit een noodzakelijke stap om te doen voordat je de azijnspray aanbrengt om al het vuil te verwijderen.

Voor metalen voorwerpen of oppervlakken kun je ook baking soda mengen met een beetje vloeibare castillezeep (maar Marseillezeep is ook goed, hoewel je altijd de voorkeur moet geven aan de eenvoudigste en meest natuurlijke formules, zonder additieven of geurstoffen), net genoeg om een pasta te maken die je met een doek kunt gebruiken om de vettige laag te verwijderen.

Wees voorzichtig met het gebruik van azijn op delicate oppervlakken, zoals bepaalde soorten marmer en graniet, waarvan de afwerking op den duur beschadigd zou kunnen worden.

Advertisement