Houd citroenzuur altijd bij de hand: ontdek hoe nuttig het is bij huishoudelijke klusjes

door Natasja

27 December 2021

Houd citroenzuur altijd bij de hand: ontdek hoe nuttig het is bij huishoudelijke klusjes
Advertisement

Citroenzuur is een ingrediënt dat je altijd in huis moet hebben. Het kan niet alleen dienen als conserveermiddel voor onder andere eten en drinken en als emulgator voor andere bereidingen, maar het is ook nuttig bij diverse huishoudelijke klusjes.

Het heeft de eigenschap bacteriën en bepaalde soorten schimmels en zwammen te doden, zodat het nuttig is voor het ontsmetten, reinigen en desinfecteren. Het kan ook oppervlakken ontvetten en reinigen die zijn aangetast door zeep, kalk of roest.

Daarom wordt het als bestanddeel aangetroffen in vele schoonmaakmiddelen voor het reinigen van metalen, huishoudelijke apparaten en diverse oppervlakken in huis. Als je een beetje citroenzuur in de voorraadkast hebt is het dus mogelijk om uitstekende alternatieven te bereiden voor de schoonmaakmiddelen die je gewoonlijk koopt. Hieronder vind je enkele toepassingen die je er thuis van kunt maken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Toilet:los 30 gram citroenzuur op in 450 ml heet water, voeg 30 ml afwasmiddel toe en eventueel 30 druppels etherische olie (citroen, tea tree, munt zijn prima), meng goed in een sprayflacon en maak hiermee het toilet schoon met een sponsje. Laat het 20-30 minuten inwerken alvorens af te spoelen.
  • Wasmachine: doe een paar eetlepels (of minder, als het niet past) in het bakje voor het wasmiddel en draai vervolgens een leeg wasprogramma op hoge temperatuur. Dit zal kalkresten verwijderen en schimmelvorming tegengaan. Je kunt dit een paar keer per jaar doen als onderhoud.
  • Keuken- en badkameroppervlakken, kranen en het sanitair: bereid een universeel product door 250 ml water te verwarmen, 200 gram citroenzuur erin op te lossen en 2 eetlepels baking soda toe te voegen. In een sprayflacon gieten en voor gebruik telkens goed schudden. Gebruik het als een gewone ontvetter, die ook werkt tegen de lichtere, alledaagse kalkaanslag die waterdruppels achterlaten op sanitair en kranen. J kunt het ook gebruiken om glas en spiegels schoon te maken.
  • Tegen kalkaanslag kun je ook proberen gewoon een eetlepel citroenzuur op te lossen in een glas heet water, en met een sponsje de kleinste en meest recente vlekken weg te werken.
  • Moka-koffiezetapparaat: maak de koffiepot af en toe grondig schoon door het filter met citroenzuur in plaats van koffie te vullen, en zet het apparaat een keer aan zoals gewoonlijk.
  • Wasverzachter: citroenzuur maakt water minder hard en vermindert ook de alkaliën in wasmiddelen, zodat het een uitstekend additief is om de was zachter te maken. Los 50 gram citroenzuur op in een halve liter heet water en giet dit bij het wassen in het bakje van de wasmachine.

Gezien het feit dat het een goedkoop ingrediënt is, is het met al deze toepassingen toch de moeite waard om het in huis te hebben, vind je ook niet?

Advertisement