Probeer een paar handige tips om het warmer te krijgen in huis zonder de verwarming op het hoogste niveau te zetten

door Natasja

07 December 2021

Probeer een paar handige tips om het warmer te krijgen in huis zonder de verwarming op het hoogste niveau te zetten
Advertisement

Lage wintertemperaturen betekenen dat je elke dag meerdere uren gebruik moet maken van verschillende verwarmingssystemen, wat het energieverbruik en de daarmee gepaard gaande kosten doet stijgen. Met deze extra uitgaven is het zonde om het verwarmingssysteem niet optimaal te benutten door koude lucht de kamers in te laten stromen of door onnodig warmteverlies niet te voorkomen.

Het is dus de moeite waard om een paar trucjes toe te passen om het wat minder koud te hebben, en misschien zelfs de thermostaat op je radiatoren wat lager te zetten. Ontdek hieronder enkele tips.


Advertisement

Ramen

Het isoleren van ramen is het eerste wat ongewenste tocht van buitenaf helpt voorkomen. Naast het controleren van de raamkozijnen en het vervangen van de afdichtingen of het gebruik van afdichtingsmaterialen, kan plastic - of beter nog noppenfolie - worden aangebracht op de glaspanelen. Het ziet er niet mooi uit, maar het is erg handig om warmteverlies te voorkomen. En misschien valt het minder op in de badkamer, waar het meestal meer nodig is.


Advertisement

Deuren

Je zou het misschien niet denken, maar ook de deuren in huis laten genoeg lucht door van de ene kamer naar de andere, en als niet alle kamers op dezelfde manier worden verwarmd, kan het verschil voelbaar zijn. Gebruik tochtstrips, bij voorkeur die als afdichtingen onder de deur passen.

Ventilatoren

Laat de warme lucht in de juiste richting circuleren door de ventilatoren met de klok mee te draaien. Op die manier wordt de lucht naar boven gezogen, zodat de warme lucht langs de zijkanten naar beneden komt en de warmte beter wordt verdeeld.


Radiatoren

Plaats planken boven de radiatoren. Zo voorkomt je dat de kolom warme lucht die ze produceren, grotendeels naar het plafond gaat (vooral als die hoog is) en in de kamer wordt weerkaatst.

Een andere handige truc voor radiatoren aan muren die naar buiten zijn gericht, is om de muur achter de radiator te bedekken met een kartonnen of houten paneel bedekt met folie, of misschien gewoon een aluminium plaat, koper (is erg decoratief!) of ander metaal te gebruiken dat de warmte echt terug de kamer in kaatst.

In de slaapkamer

Het gebruik van vloerkleden wordt in de winter in elke kamer aanbevolen, maar vooral in de slaapkamer: alleen al het gevoel om van de warmte van de dekens je voeten op de koude vloer te moeten zetten, laat je nog meer de winter voelen, maar in feite dienen vloerkleden als thermische isolatie en houden ze de warmte van de kamer beter vast. Als je echter een verwarmde vloer hebt, kunnen bepaalde soorten tapijten of vloerkleden de warmtestroom belemmeren, dus kies de juiste exemplaren met de hulp van deskundigen.

Er is ook een handig trucje voor in bed: laat het dekbed niet over de zijkanten van het bed vallen, maar wikkel het strakker om je lichaam, zodat het jezelf en een flink deel van de matras bedekt. Het helpt veel om het 's nachts niet koud te hebben!

Advertisement