Te veel vocht in de winter? Pas een aantal handige trucs toe om het te verminderen

door Natasja

06 December 2021

Te veel vocht in de winter? Pas een aantal handige trucs toe om het te verminderen
Advertisement

Vocht in huis is een bijna onvermijdelijk verschijnsel in veel huizen als gevolg van de locatie en het klimaat, en wanneer de winter aanbreekt met lagere temperaturen, regen en misschien zelfs sneeuw, is het nog gemakkelijker voor de lucht in huis om verzadigd te raken met vocht, boven de niveaus die als gezond worden beschouwd.

Er zijn een aantal maatregelen en DIY middelen die je kunt toepassen om de situatie beter onder controle te houden, zodat je de vochtigheid in de kamers kunt verminderen en schimmel en gezondheidscomplicaties kunt voorkomen. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo, Pixnio

Creativo, Pixnio

  • Ventilatie: de eerste en belangrijkste remedie om stilstaand vocht in kamers te voorkomen is deze dagelijks te ventileren. Daarom is het zelfs in de winter noodzakelijk de ramen te openen, al is het maar voor een half uur, en de lucht te verversen. Help jezelf dan met ventilatoren om de lucht beter te laten circuleren in die tijdspanne. Afzuigventilatoren in de keuken en de badkamer zijn bijzonder belangrijk, en op vochtige dagen moeten die in de badkamer lange tijd aan staan.
  • Als je een kachel of open haard hebt die je met hout aandoet, haal dan alleen het hout naar binnen dat echt droog is en laat het vochtige hout buiten liggen, of kies in ieder geval een goed geventileerde en ruime plek in huis om je voorraad klaar te zetten.
  • Maak kelders perfect waterdicht, vooral als je er een washoek en het wasrek hebt.
  • Verwarm, voordat je gaat douchen, de badkamer zodat je, als dat kan, het water iets minder heet kunt gebruiken en zonder er lang in te blijven, zodat de hoeveelheid water en stoom die in de kamer circuleert, afneemt. Zodra je klaar bent, zet het raam een beetje open om het te laten luchten en veeg de douchecabine af met de douchewisser om al het water te verwijderen. Als je het raam sluit, kunt je de badkamerdeur open laten om de kamer te blijven luchten. Pas gebruikte, natte handdoeken of badjassen kunnen ook in een warmere, drogere kamer worden gedroogd.
  • Aan de buitenkant van het huis is het goed om een goed werkend regenwateropvangsysteem te hebben: controleer en maak het schoon voor de winter aanbreekt. Indien mogelijk, moet het regenwater naar een tank of reservoir worden geleid dat zich op enige afstand van het huis of de put bevindt, maar niet vlak naast de fundering. Dit helpt ook om daken en buitenmuren vrij van vocht te houden.

DIY remedies: er zijn een paar trucs die, in gevallen van seizoensgebonden, en niet te ernstig, vocht, kunnen helpen zonder al te veel kosten of moeite.

  • Houtskool (zoals die voor barbecues): doe het in een houder, bijvoorbeeld een oude bakblik, en vervang het om de 2 à 3 maanden, eerder als je merkt dat ze snel vochtig worden.
  • Potjes of schaaltjes met keukenzout en etherische oliën om te ontgeuren: steenzout is hygroscopisch, dus neemt het vocht op. Je kunt er een potje mee vullen en er een paar druppels etherische olie of zelfs perfect gedroogde kruiden aan toevoegen, zodat je de kamer tegelijkertijd kunt ontgeuren.
  • Baking soda: je kunt baking soda op een vergelijkbare manier gebruiken. Bij beide poeders geldt dat wanneer je merkt dat er iets teveel water en opgelost zout of baking soda is, het tijd is om ze te vervangen.

Dit zijn remedies die misschien kunnen helpen in de badkamer en de keuken, en soms moet je er een aantal in een zeer vochtige ruimte plaatsen. Heb je ze wel eens geprobeerd?

Advertisement